Paarden staan sinds een aantal jaar volop in de belangstelling buiten het traditionele circuit van paardenliefhebbers. Coaches, managers en therapeuten roemen het edele dier vanwege zijn vermogen de mens een spiegel voor te houden. Een paard reageert namelijk heel direct op hoe je beweegt en wat je uitstraalt.

Deze eigenschap bezitten paarden omdat het prooidieren zijn. In de vrije natuur dienen ze als voedsel voor roofdieren. Ze zijn daarom altijd op hun hoede, ook al zijn ze gedomesticeerd en leven ze bij de mens al vanaf hun geboorte in relatieve veiligheid. Met hun ogen en oren speuren ze voortdurend de omgeving af op onraad en ze zijn bang voor alles wat ze niet kennen. Ze zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en reageren gevoelig op alles wat ze waarnemen.

Paarden zijn echter ook heel nieuwsgierig en het zijn sociale dieren. Ze vinden normaal gesproken aandacht en aanraking van een mens prettig. Wil je contact maken met een paard dan gebruik je de lichaamstaal die het paard kent van zijn soortgenoten, om het dier een gevoel van veiligheid te geven, waardoor hun nieuwsgierigheid het kan winnen van hun angst.

Het is niet alleen ontzettend leuk om je te verdiepen in de ‘taal’ van paarden en met deze prachtige dieren te werken, maar het is ook heel leerzaam. Er is namelijk niet zoveel verschil tussen mensen en paarden, als het gaat om reacties op lichaamstaal. Meer kennis hierover kan je helpen in het maken van de juiste indruk op je omgeving, en het ‘lezen’ van de intenties van een ander.

Nadat een paard je vertrouwt, komt de volgende stap in de communicatie, en dat is zijn sympathie winnen. Ervoor zorgen dat een paard het fijn vindt om bij jou te zijn, en misschien ook wel dingen voor je wil doen. Het geeft een geweldig gevoel als een paard het leuk vindt om met je te samenwerken en vrijwillig doet wat je van hem vraagt, in plaats van dat je hem dwingt of ‘omkoopt’ met iets lekkers.

Het geheim van de paardenfluisteraar is dat hij precies weet hoe een paard communiceert en wat zijn behoeften zijn. Een paardenfluisteraar bezit geen ‘magische’ eigenschappen die een ander mens niet heeft. Hij is net zo alert op de kleinste signalen als een paard zelf en speelt hierop in met zijn eigen lichaamstaal. Met genoeg kennis en oefening kan ook jij een paardenfluisteraar worden!

Lees het artikel dat Anne-Marie heeft geschreven voor het tijdschrift Bloom: ‘Het geheim van de paardenfluisteraar’!

Reacties van deelnemers:

Ik vond het een bijzondere dag. Alleen gewoon al zijn en voelen vond ik heerlijk! Voor mij was het allemaal een geweldige ervaring.
Jullie doen het super leuk samen, nogmaals heel erg bedankt voor de fijne dag en de mooie foto’s.
Edith
Een zeer bijzondere dag!
Heel mooi om de rangen en de karakters van de paarden te zien en hoe zij op elkaar en op mensen reageren. Simone, de oudste van ‘de clan’ raakte mij diep in mijn wezen… Wat ontroerend om mee te maken dat zij open stond om de verbinding met mij aan te gaan!
Anne-Marie en Fenne zijn een hele prettige combi, vullen elkaar goed aan! De een meer op het gevoel en spiritualiteit en de ander meer op kennis en verstand.
Een dag waarin ik weer wat dichter bij mezelf ben komen te staan en paarden meer ben gaan begrijpen. En is zo goed bevallen, dat ik zeker nog een keer terug kom!
Debby
Bedankt voor de foto’s. Erg leuk om weer terug te zien! Ik ben nog steeds onder de indruk. Ik vond het ZO geweldig! Ik werk al jaren met paarden maar het is pas voor het eerst dat ik ze werkelijk zie en begrijp. Er ging echt een wereld voor mij open afgelopen zaterdag. Het was nu eens niet ‘wat wil ik van een paard en hoe krijg ik dat voor elkaar’ maar ‘wat wil het paard en hoe krijg ik dat voor elkaar’. Heel bijzonder in alle opzichten! Het was niet alleen contact leggen met het paard maar ook via het paard met jezelf. Ik heb er onverwachts een hoop inzichten van gekregen.
Ik ga het mijn vriendin aanraden. En als ze niet alleen wil dan kom ik gewoon nog een keer mee. Zo bijzonder vond ik het!
Karin
Ik heb het erg leuk gevonden en er is mij wel het een en ander duidelijk geworden.
Ik ben ook erg benieuwd naar de foto’s die je gemaakt hebt.
Nog heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid vrijdag en de gezellige, goede leiding en verzorging op zaterdag.
Mathilde

Wat ga je deze middag leren en beleven

• De lichaamstaal van paarden
• Kuddegedrag en hierop inspelen
• Communiceren met een paard
• Sympathie en vertrouwen winnen van een paard
• Leiding geven aan een paard
• Bonding met een paard

Vertrouwen

Programma

13.00 uur ontvangst met koffie, thee en iets lekkers, kennismaking
13.30 uur uitleg lichaamstaal van paarden en kuddegedrag
14.00 uur naar de wei en de paarden, het geleerde in de praktijk brengen
15.30 uur pauze
ervaringen bespreken en vragen beantwoorden
16.00 uur uitleg samenwerken met een paard vanuit veiligheid, vertrouwen en vriendschap
15.30 uur terug naar de wei, nieuwe ervaringen opdoen
16.30uur evaluatie en afsluiting, met een hapje en drankje
17.00 uur naar huis

Voor wie?

• iedereen die houdt van paarden, of dieren in het algemeen
• iedereen die zich bezig houdt met meditatie en mindfullness
• Iedereen die werkzaam is op het gebied van mensen- en/of dierengedrag
• iedereen die geïnteresseerd is in communicatie
• iedereen die gewoon nieuwsgierig is
• individueel en groepen tot maximaal 6 personen

Ervaring met paarden is niet nodig.

Wanneer: op afspraak

Kosten: € 195,- per persoon

Bed & Breakfast (optie): € 50,- per persoon

Vragen? Bel Anne-Marie 06-54683427

“In het contact met deze imponerende, gevoelige, edele dieren, vallen gedachten vanzelf stil en gaat je hart open. Je treedt spontaan binnen in het hier-en-nu, met al zijn schoonheid, mysterie en vreugde.”

naam-anne-marie-50px

Anne-Marie Wegh is eigenaresse van de St. Bonifatiuskerk,
een centrum voor persoonlijke groei.
Vanuit haar yoga- en meditatieachtergrond begeleidt Anne-Marie de deelnemers aan deze dag om de paarden te benaderen vanuit voelen in plaats van denken. Paarden leven in het hier-en-nu en worden niet geplaagd door gedachten over het verleden of gepieker over de toekomst. Door uit een ‘doe-modus’ te stappen en bewust contact te maken met een paard vanuit je hart, treed je binnen in een wereld van verstilling en rust. Gewoon ‘zijn’ met een paard is misschien nog wel de mooiste ervaring die deze dag je kan geven.

Paarden zijn nieuwsgierig

Hartsverbinding

Eerst even laten ruiken

Leiderschap

Lichaamstaal gebruiken

Een band opbouwen

Borstelen vinden ze heerlijk

Samen zijn in het hier en nu

Het lekkere plekje vinden

Samen even niksen

Vertrouwen winnen

Bonding

Reacties van deelnemers:

Met veel plezier deelgenomen aan de paardenfluisterdag bij Anne-Marie en Fenne. Lekker down to earth met veel humor en ondertussen ook nog veel geleerd over de lichaamstaal van paarden en hoe met ze te communiceren. Zelf was ik nogal bang voor paarden, maar dat is na deze dag voor een heel groot deel verdwenen. Ik heb zelfs enorm genoten van het aanraken van de paarden. Ik ben met een hele andere blik gaan kijken naar paarden, maar ook naar andere dieren. Door deze workshop realiseer ik me nu dat dieren, net als mensen, ook een “persoonlijke” ruimte hebben en dat zij het (net als wij) ook prettig vinden als je daar niet zomaar in dendert maar eerst eens even kennis maakt.

Ik denk dat deze dag ook leuk is voor “niet-paardenmensen” omdat wat er geleerd wordt breder uitgelegd kan worden. Het respect voor het dier dat voorop staat in de workshop, het proberen te begrijpen wat het dier wil (zeggen), hoe ermee te communiceren vanuit een verbinding die je maakt met het dier en niet door het met “geweld” (verbaal/fysiek) je wil op te leggen…een hele andere insteek dan hoe we in onze huidige maatschappij vaak met dieren omgaan. Daar draait het toch vaak om wat de mens wil. Ik vond het een leerzame en leuke dag waarbij de inwendige mens ook goed wordt voorzien met een heerlijke lunch en lekkernijen bij de koffie. De kennis bij beide dames is groot en je voelt echt de passie die ze hebben voor de paarden, wat niet alleen een gerust gevoel geeft (als je bang bent voor paarden), maar ook leuk is om te zien. Het is echt bijzonder om vanuit gevoel en rust een verbinding te maken met de paarden.

– Ilse –

“Ik vond het een bijzondere dag. Alleen gewoon al zijn en voelen vond ik heerlijk! Voor mij was het allemaal een geweldige ervaring. Jullie doen het super leuk samen, nogmaals heel erg bedankt voor de fijne dag en de mooie foto’s.”

– Edith –

“Een zeer bijzondere dag! Heel mooi om de rangen en de karakters van de paarden te zien en hoe zij op elkaar en op mensen reageren. Simone, de oudste van ‘de clan’ raakte mij diep in mijn wezen… Wat ontroerend om mee te maken dat zij open stond om de verbinding met mij aan te gaan!
Anne-Marie en Fenne zijn een hele prettige combi, vullen elkaar goed aan! De een meer op het gevoel en spiritualiteit en de ander meer op kennis en verstand.
Een dag waarin ik weer wat dichter bij mezelf ben komen te staan en paarden meer ben gaan begrijpen. En is zo goed bevallen, dat ik zeker nog een keer terug kom!”

– Debby –

“Bedankt voor de foto’s. Erg leuk om weer terug te zien! Ik ben nog steeds onder de indruk. Ik vond het ZO geweldig! Ik werk al jaren met paarden maar het is pas voor het eerst dat ik ze werkelijk zie en begrijp. Er ging echt een wereld voor mij open afgelopen zaterdag. Het was nu eens niet ‘wat wil ik van een paard en hoe krijg ik dat voor elkaar’ maar ‘wat wil het paard en hoe krijg ik dat voor elkaar’. Heel bijzonder in alle opzichten! Het was niet alleen contact leggen met het paard maar ook via het paard met jezelf. Ik heb er onverwachts een hoop inzichten van gekregen.
Ik ga het mijn vriendin aanraden. En als ze niet alleen wil dan kom ik gewoon nog een keer mee. Zo bijzonder vond ik het!”

– Karin –

“Ik heb het erg leuk gevonden en er is mij wel het een en ander duidelijk geworden. Ik ben ook erg benieuwd naar de foto’s die je gemaakt hebt. Nog heel erg bedankt voor jullie gastvrijheid vrijdag en de gezellige, goede leiding en verzorging op zaterdag.”

– Mathilde –

“Bedankt voor de foto’s, een mooie herinnering aan deze fijne dag!
Ik vond het bijzonder om eigenlijk zo eenvoudig met paarden in contact te kunnen komen, en ook fijn om even samen te kunnen zijn met een paard en op te gaan in het contact. Op zondag reed ik een rondje door de buurt van Delft, en kreeg bij elke weide met paarden een heimwee-gevoel.”

– Erik –

Een hele hele mooie herinnering aan een hele gave dag. Dat meen ik oprecht! Ook zo mooi dat iedereen ervan genoten heeft en zijn of haar moment(en) heeft kunnen hebben/pakken wat als een herinnering blijft. Die verbinding blijft!
Ik heb zelf meer momenten in mijn hart/hoofd. Het moment dat ik Femke moest duidelijk maken dat ik de leider was en niet zij, vond ik bij nader inzien ook enorm gaaf. Die 600 kilo en ik en dan duwen….tot 3x toe, ze gaf niet snel op….heel indrukwekkend. Mijn momenten met Simone (zonder halster) en Lorie (er liep een onzichtbaar draadje) zal ik ook niet rap vergeten. Beiden zo mooi vastgelegd door Fenne. Nogmaals onwijs bedankt voor een kei-leuke dag!

– Annemarie –

Het was een práchtige ervaring. Ik denk ook steeds aan Lucky en Fleur op de manier waarop ik ze heb gezien en meegemaakt en raak dan positief ontroerd. Daarom kijk ik de foto’s nog even niet terug, dat komt wel als de levende herinnering vervaagt.

– Michiel –

“Pieter en ik kijken met veel plezier terug op ons relaxt verblijf met paardendag met jullie.
Jullie zorg en aandacht voor de groene omgeving, de stille sfeer in huis en kerk, de maaltijden en de bijzondere paardendag voelde weldadig.
Wat de paardendag betreft: wij vonden t beiden bijzonder om in slechts één dag zoveel te leren over paarden. Wij als onervarenen vonden t erg mooi om bewust te worden van de gevoelswereld van paarden. We zullen nu zeker anders naar paarden kijken en met ze omgaan. Juist door bewuster en langzaamaan contact te maken vooraf als daarna met aanraken kwam ik zelf ook in relaxte sfeer en meer in contact met mezelf.
Goed voorbeeld van ontstressen ook voor jezelf.”

– Ingrid –

“19 mei de cursus paardenfluisteren gevolgd. Ik kan een ieder die paarden een warm hart toe draagt deze dag zeker aanbevelen. Onder de bezielende leiding van Anne-Marie en Fenne heb ik deze dag een diepe verbinding met de paarden mogen ervaren. Een onvergetelijke ervaring.”

– Frans –