KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Zwaard

Symbool voor: de zuiverende werking van de kundalini-energie => onthoofding => het ego wordt afgelegd

Voorbeelden uit verschillende spirituele tradities

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Een zwaard is een prachtig symbool voor de kundalini-energie. Met dit wapen kun je zowel zuiveren als onthoofden. Je kunt er alles mee ‘weghakken’ (opruimen) wat tussen God en de mens in staat. En na dit intensieve zuiveringsproces kun je ermee de volgende stap in het proces van ontwaken zetten: het ego afleggen, door het (figuurlijk) afhakken van het hoofd.

Wil je meer lezen over de metafoor van onthoofding, en het afleggen van het ego, klik dan door naar dit artikel: De spirituele weg van ontlediging.

Alchemie

Een alchemistische afbeelding met Sophia, God de Moeder. Zij is een personificatie van het Goddelijke in de mens: .de kundalini-energie In haar geopende buik zien we op de plaats van de wervelkolom een zwaard met een (kundalini-)slang er omheen. Met haar linkerhand maakt zij het teken van het heilige huwelijk. (16e eeuw, Nationaal Museum van Praag)

Nogmaals Sophia met een zwaard in haar buik. Op het zwaard is een X geplaatst. Dit kruis staat voor de versmelting van de twee polaire energiebanen. De kleuren zwart, wit en rood staan voor de drie alchemistische fases van het Magnum Opus (spirituele transformatieproces): Nigredo, Albedo en Rubedo. (Aurora Consurgens, 15e eeuw)

De alchemist toont wat er in hem heeft plaatsgevonden. Zijn rood met witte kleding staat voor de versmelting van de koning en de koningin (de dualiteit). Een afgehakte arm laat het teken van dit heilige huwelijk zien (wit omcirkeld). Hij heeft een zuiveringsproces doorgemaakt (de brokstukken van het lichaam en de kleur wit). Hij heeft zijn ego afgelegd (onthoofding). (Splendor Solis, 1535)

Hindoeïsme

De hindoe-godin Kali is een personificatie van de zuiverende kundalini-energie. Op deze afbeelding staat zij op een in elkaar verstrengeld koningspaar (Shiva en Parvati?): het mannelijke en het vrouwelijke (de polariteiten/dualiteit) zijn versmolten. (Kangra-schilderij, 19e eeuw)

In het hindoeïsme bedienen de goden zich van een heel scala aan wapens om de werking van de kundalini in beelden uit te drukken. We zien hier de godin Durga – een mildere versie van Kali – die de Buffalo Demon Mahishasura (symbool voor de dierlijke/seksuele driften) verslaat met haar zwaard.

De Arthur legende

Ook het magische zwaard Excalibur uit de Arthur legendes is een metafoor voor de kundalini-energie. Er bestaan twee versies van de wijze waarop Arthur Excalibur in zijn bezit krijgt, beide versies zijn beeldtaal voor een kundalini-ontwaken.

In de eerste versie (links) zit het zwaard vast in een grote steen (het bekken) en alleen degene die hem eruit kan trekken kan aanspraak maken op de troon van Engeland (lees: het Koninkrijk van God). Al velen hebben tevergeefs een poging gewaagd. De jonge Arthur lukt het moeiteloos.

In de tweede versie (hierboven) wordt Excalibur aan Arthur gegeven door de mysterieuze ‘Vrouwe van het Meer’ (een personificatie van de kundalini). Een hand met het zwaard komt uit het water omhoog als Arthur bij het meer aankomt.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

De twee meest bekende onthoofdingen in de Bijbel zijn die van Goliath door David, en van Johannes de Doper in opdracht van Herodes. Uit de teksten van beide verhalen kunnen we opmaken dat deze ‘onthoofdingen’ het gevolg zijn van een kundalini-ontwaken.

Over DAVID EN GOLIATH schrijf ik in mijn boek kundalini-ontwaken. De enorme reus Goliath staat symbool voor het ego van David dat moet sneuvelen, wil hij koning van Israël (een Bijbelse metafoor voor Godsrealisatie) kunnen worden. Met een steen uit zijn slinger treft David tijdens een tweegevecht zijn tegenstander Goliath precies tegen het voorhoofd; energetisch de plaats in de mens waar het ego sterft, tijdens het proces van spiritueel ontwaken. De slingerbeweging is een prachtige metafoor voor de opstijgende kundalini. Daarna onthoofdt David Goliath met zijn eigen zwaard.

Over de onthoofding van JOHANNES DE DOPER schrijf ik uitvoerig in mijn boek Johannes de Doper de Jezus de Christus werd. Ook zijn dood is een metafoor voor een transformatieproces. Op veel schilderijen is deze esoterische kennis (verborgen) terug te vinden. Ik heb er een paar geselecteerd voor deze pagina.

Wil je meer lezen over de metafoor van onthoofding en het afleggen van het ego, klik dan door naar dit artikel: De spirituele weg van ontlediging.

Het heilige huwelijk en een ‘onthoofding’ zijn twee met elkaar verbonden aspecten van het proces van spiritueel ontwaken. In veel schilderijen van onthoofdingen vinden we ook het (geheime) TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (2=1) op een of andere manier terug.

Tanzio da Varallo. Het zwaard van David verwijst naar de caduceus.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Alejo Fernandez.
De Levensboom is een symbool voor de wervelkolom met de ontwaakte kundalini.

Het Martelaarschap van de heilige Barbara, (waarschijnlijk) Johannes Siebenbürger, 1483. Klik hier voor de dennenappel als symbool voor de pijnappelklier.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Lucas Cranach de Oudere, 1515.

Salomé met het hoofd van Johannes de Doper, Studio van Andrea Solario.

Het Martelaarschap van de heilige Barbara, Lucas Cranach de Oudere, circa 1510.

De Onthoofding van Goliath door David. Giuseppe Cesari (after).
De middelvinger staat symbool voor de wervelkolom met de ontwaakte kundalini. Lees meer over David en Goliath in mijn boek Kundalini-ontwaken.

Sano di Pietro. Ter hoogte van het zesde chakra vindt het heilige huwelijk en het afleggen van het ego plaats. Klik hier voor het symbool de Dubbele Cirkel

Het Martelaarschap van de heilige Maurice, Cosimo Tura, 1480.

De apostel Paulus, Macrino d’Alba, circa 1500.
Het handvat van het zwaard bestaat uit drie in elkaar gevlochten slangen.

Johann Zoffany, 1756. De slinger waarmee David Goliath heeft gedood hangt vanaf zijn hoofd naar beneden, ter hoogte van zijn buik: de weg die de kundalini heeft afgelegd.

De Apostel Paulus, Book of Hours, The Morgan Library & Museum. De bloem staat voor een geopend kruinchakra (?)

John Rogers Herbert, 19e eeuw. Het handvat van het zwaard van David verwijst naar de spiraalbeweging van de kundalini. De kleuren goud en zilver staat in de alchemie voor de polariteiten (zon en maan) die versmelten.

De Apostel Paulus, Hans Bär. De middelvinger staat symbool voor de wervelkolom met de ontwaakte kundalini.

Arthur Kampf, 1905-15. De S-vorm van David’s wervelkolom verwijst naar kundalini(-slang). Het symbool op het schild van Goliath verwijst naar de 7 chakra’s en de spiraalbeweging van de kundalini. Oranje is de kleur van het 2e chakra, de verblijfplaats van de kundalini.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Ambito Romano, 17e eeuw.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Andrea Schiavone, 16e eeuw.

Benedetto Nucci, 1571.

Terug naar index

De heilige Barbara onthoofd door haar vader. De oude kathedraal van Salamanca, Spanje. De achtpuntige Morgenster is ook een kundalini symbool. Klik hier voor meer informatie en voorbeelden.

De apostel Paulus, 16e eeuw, Rijksmuseum.
Paulus houdt twee zwaarden vast. Dit is een verwijzing naar de versmelting van de polariteiten/dualiteit.