KUNDALINI SYMBOLEN

Zwaard

Symbool voor: de zuiverende werking van de kundalini-energie => onthoofding => het ego wordt afgelegd

Voorbeelden uit verschillende spirituele tradities

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Een zwaard is een prachtig symbool voor de kundalini-energie. Met dit wapen kun je zowel zuiveren als onthoofden. Je kunt er alles mee ‘weghakken’ (opruimen) wat tussen God en de mens in staat. En na dit intensieve zuiveringsproces kun je ermee de volgende stap in het proces van ontwaken zetten: het ego afleggen, door het (figuurlijk) afhakken van het hoofd.

Wil je meer lezen over de metafoor van onthoofding, en het afleggen van het ego, klik dan door naar dit artikel: De spirituele weg van ontlediging.

Alchemie

Een alchemistische afbeelding met Sophia, God de Moeder. Zij is een personificatie van het Goddelijke in de mens: de kundalini-energie In haar geopende buik zien we op de plaats van de wervelkolom een zwaard met een (kundalini-)slang er omheen. Met haar linkerhand maakt zij het teken van het HEILIGE HUWELIJK (klik hier): twee vingers tegen elkaar, 2=1. (16e eeuw, Nationaal Museum van Praag)

Nogmaals Sophia met een zwaard in haar buik. Op het zwaard is een X geplaatst. Dit kruis staat voor de versmelting van de twee polaire energiebanen. De kleuren van haar vleugels staan voor de drie alchemistische fases van het Magnum Opus (spirituele transformatieproces): NIGREDO (zwart), ALBEDO (wit) EN RUBEDO (rood), klik hier. (Aurora Consurgens, 15e eeuw)

De alchemist toont wat er in hem heeft plaatsgevonden. De kleuren ROOD EN WIT (klik hier) van zijn kleding staan voor de versmelting van de koning en de koningin (de dualiteit). Een afgehakte arm laat het teken van dit heilige huwelijk zien (2=1, wit omcirkeld). Hij heeft een zuiveringsproces doorgemaakt (de brokstukken van het lichaam en de kleur wit). Hij heeft zijn ego afgelegd (onthoofding). (Splendor Solis, 1535)

Hindoeïsme

De hindoe-godin Kali is een personificatie van de zuiverende kundalini-energie. Op deze afbeelding staat zij op een in elkaar verstrengeld koningspaar (Shiva en Parvati?): het mannelijke en het vrouwelijke (de polariteiten/dualiteit) zijn versmolten. (Kangra-schilderij, 19e eeuw)

In het hindoeïsme bedienen de goden zich van een heel scala aan wapens om de werking van de kundalini in beelden uit te drukken. We zien hier de godin Durga – een mildere versie van Kali – die de Buffalo Demon Mahishasura (symbool voor de dierlijke/seksuele driften) verslaat met haar zwaard.

De Arthur legende

Ook het magische zwaard Excalibur uit de Arthur legendes is een metafoor voor de kundalini-energie. Er bestaan TWEE VERSIES van de wijze waarop Arthur Excalibur in zijn bezit krijgt, beide verhalen zijn beeldtaal voor een kundalini-ontwaken.

In de eerste versie (links) zit het zwaard vast in een GROTE STEEN (het bekken) en alleen degene die hem eruit kan trekken kan aanspraak maken op de troon van Engeland (lees: het Koninkrijk van God). Al velen hebben tevergeefs een poging gewaagd. De jonge Arthur lukt het moeiteloos.

In de tweede versie (hierboven) wordt Excalibur aan Arthur gegeven door de mysterieuze ‘Vrouwe van het Meer’ (een personificatie van de kundalini). Een hand met het zwaard komt uit HET WATER omhoog als Arthur bij het meer aankomt.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

De twee meest bekende onthoofdingen in de Bijbel zijn die van Goliath door David, en van Johannes de Doper in opdracht van Herodes. Uit de teksten van beide verhalen kunnen we opmaken dat deze ‘onthoofdingen’ het gevolg zijn van een kundalini-ontwaken.

Over DAVID EN GOLIATH schrijf ik in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’ . De enorme reus Goliath staat symbool voor het ego van David dat moet sneuvelen, wil hij koning van Israël (een Bijbelse metafoor voor Godsrealisatie) kunnen worden. Met een steen uit zijn slinger treft David tijdens een tweegevecht zijn tegenstander Goliath precies tegen het voorhoofd; energetisch de plaats in de mens waar het ego sterft, tijdens het proces van spiritueel ontwaken. De slingerbeweging is een prachtige metafoor voor de opstijgende kundalini. Daarna onthoofdt David Goliath met zijn eigen zwaard.

Over de onthoofding van JOHANNES DE DOPER schrijf ik uitvoerig in mijn boek ‘Johannes de Doper de Jezus de Christus werd’ . Ook zijn dood is een metafoor voor een transformatieproces. Op veel schilderijen is deze esoterische kennis (verborgen) terug te vinden. Ik heb er een paar geselecteerd voor deze pagina.

Wil je meer lezen over de metafoor van onthoofding en het afleggen van het ego, klik dan door naar dit artikel: De spirituele weg van ontlediging.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Tanzio da Varallo. Het zwaard van David verwijst naar de CADUCEUS (klik hier). Lees over de symboliek in het verhaal van David en Goliath in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Alejo Fernandez. De LEVENSBOOM op de rug van de man is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom.

Het Martelaarschap van de heilige Barbara, (waarschijnlijk) Johannes Siebenbürger, 1483. De DENNENAPPEL (klik hier) is een symbool voor de PIJNAPPELKLIER.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Lucas Cranach de Oudere, 1515.

Salomé met het hoofd van Johannes de Doper, Studio van Andrea Solario. Lees over de ONTHOOFDING van Johannes in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Het Martelaarschap van de heilige Barbara, Lucas Cranach de Oudere, circa 1510. De STAF (klik hier) die ter hoogte van Barbara’s wervelkolom wordt gehouden is een symbool voor de ontwaakte kundalini.

De Onthoofding van Goliath door David. Giuseppe Cesari (after). Een uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) verwijst naar de wervelkolom met de ontwaakte kundalini. Lees meer over David en Goliath in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’ .

Sano di Pietro. Ter hoogte van het ZESDE CHAKRA vindt het HEILIGE HUWELIJK (klik hier) en het afleggen van het ego plaats. De DUBBELE CIRKEL (klik hier) is een symbool voor de versmelting van de polaire energieën

Het Martelaarschap van de heilige Maurice, Cosimo Tura, 1480.

De apostel Paulus, Macrino d’Alba, circa 1500. Het handvat van het zwaard bestaat uit DRIE in elkaar gevlochten SLANGEN, een verwijzing naar de drie energiebanen die betrokken zijn bij een kundalini-ontwaken.

Johann Zoffany, 1756. De SLINGER waarmee David Goliath heeft gedood hangt van zijn HOOFD naar zijn BUIK: de weg die de kundalini heeft afgelegd.

De Apostel Paulus, Book of Hours, The Morgan Library & Museum. De BLOEM staat voor een geopend kruinchakra.

John Rogers Herbert, 19e eeuw. Het handvat van David’s zwaard verwijst naar de SPIRAALBEWEGING van de kundalini. GOUD EN ZILVER staan in de alchemie voor de polariteiten (zon en maan) die versmelten.

De Apostel Paulus, Hans Bär. Een uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) staat symbool voor de ontwaakte wervelkolom.

Arthur Kampf, 1905-15. De S-VORM van David’s wervelkolom verwijst naar kundalini(-SLANG). Het symbool op het schild van Goliath verwijst naar de 7 chakra’s en de SPIRAALBEWEGING van de kundalini. ORANJE is de kleur van het 2e chakra, de verblijfplaats van de kundalini. Lees over de symboliek in het verhaal van David en Goliath in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Ambito Romano, 17e eeuw. De SCHOTEL verwijst naar de DUBBELE CIRKEL (klik hier), een alchemistisch symbool voor de versmelting van de polaire energieën.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Andrea Schiavone, 16e eeuw. Een ONTHOOFDING is een metafoor voor het afleggen van het EGO. Lees meer in mijn boek ‘Johannes de Doper de Jezus de Christus werd’.

Benedetto Nucci, 1571.

Francesco Granacci en Giovanni Larciani, Oratorio di Santa Caterina.
De uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) is een verwijzing naar de ontwaakte wervelkolom.

De heilige Barbara onthoofd door haar vader. De oude kathedraal van Salamanca, Spanje. De ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier) is een oeroud kundalini symbool.

De apostel Paulus, 16e eeuw, Rijksmuseum. De TWEE ZWAARDEN zijn een verwijzing naar de versmelting van de POLAIRE ENERGIEËN/dualiteit.