KUNDALINI SYMBOLEN

Schorpioen

Symbool voor: de ‘dodelijke’ werking van de kundalini-energie => het ego sterft.

Voorbeelden uit verschillende spirituele tradities

Parthisch reliëfsnijwerk van de Mesopotamische god Nergal, eerste of tweede eeuw na Chr.

De hindoe-godin Chamunda

De Egyptische godin Serket, 6e dynastie.

De Egyptische god HR (Horus/Hari) als een kind

Robert Ritner in ‘Through a Glass Darkly – Magic, Dreams and Prophecy in Ancient Egypt’.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

DE SCHORPIOEN is een prachtig symbool voor de kundalini-energie. De staart van het dier doet denken aan een wervelkolom, en het is niet moeilijk om het omhoog brengen van deze staart – het moment dat de schorpioen zich klaarmaakt voor zijn dodelijk beet – te associëren met de opstijgende kundalini, die ter hoogte van het voorhoofd (het zesde chakra) aangekomen, het ego definitief van het toneel laat verdwijnen. De onderstaande schilderijen willen ons vertellen dat Jezus’ sterven aan het kruis in de Bijbel, op het symbolische niveau, staat voor een spirituele dood: de dood van het ego. Lees hierover in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Albrecht Altdorfer

Veronese Schilder, circa 1390, Moretti Fine Art.

Bernardo Zenale. De GESELING (klik hier) van Jezus staat symbool voor het ZUIVERENDE aspect van de kundalini.

Fra Angelico, kruiswegstatie. Lees meer over de symboliek in het kruisigingsverhaal in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Giovanni di Paolo, circa 1450, National Széchényi Library.

Canavesio, Chapelle Notre Dame des Fontaines, La Brigue.

Neri di Bicci. Lees meer over de symboliek in het kruisigingsverhaal in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Lorenzo en Jacopo Salimbeni,
Oratorium van San Giovanni Battista.

Kruisiging van Elva, Hans Clemer. De DUBBELKOPPIGE ADELAAR (klik hier) is een alchemistisch symbool voor het voltooide MAGNUM OPUS.

Jörg Breu sr. (workshop), 16e eeuw. De kleuren ROOD EN WIT (klik hier) vertegenwoordigen in de alchemie de POLAIRE ENERGIEËN, die versmelten tot een eenheid: het HEILIGE HUWELIJK. De SPIRAALVORMIGE STAAF (klik hier) verwijst naar de kundalini. 

De Kruisiging van Wilten, circa 1435, Tirol. De man die Jezus’ zijde doorboort met een speer wijst naar zijn HOOFD: dit is de plaats waar de KRUISIGING (van het ego) plaatsvindt. Lees hierover in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

De kerk van St. Barnabas, Vizinada. De HELM MET VLEUGELS (man naast kruis) is een verwijzing naar HERMES, de Griekse god met de slangenstaf de CADUCEUS (klik hier), het symbool voor een kundalini-ontwaken.

Defendente Ferrari,
Francesco Baglioni-collectie.

Antonio Vivarini, 1430-1435,
Galleria Franchetti.

Altaarstuk ‘Retablo de Oto’

Chrysophore van Predis, kruiswegstatie.

Hans Memling, of Maarten Van Nieuwenhove Memling, Het Louvre.

Giovanni Boccati, Galleria Nazionale delle Marche, Urbino.

Meister des Hausbuchs, Augustinermuseum, Freiburg. De witte, geknoopte SJAAL, om de rode HOED, verwijst naar het kundalini-symbool de KNOOP VAN ISIS (klik hier). De kleuren WIT EN ROOD (klik hier) staan in de alchemie voor de POLAIRE ENERGIEBANEN, die versmelten in het HOOFD.

Giovanni Boccati. Op het AUREOOL van Maria Magdalena, aan de voet van het kruis, is het kundalini-symbool de ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier) geschilderd. De wit/rode MUTS verwijst naar de SPIRAALBEWEGING van de opstijgende kundalini. WIT EN ROOD (klik hier) staan in de alchemie voor de polaire energiebanen, die versmelten in het HOOFD.

Giovanni Donato Montorfano, 1497. Onder de vlag met schorpioen is het kundalini-symbool de KNOOP VAN ISIS (klik hier) geschilderd: een wit geknoopte SJAAL om een rode MUTS. De kleuren WIT EN ROOD (klik hier) staan in de alchemie voor de polaire energiebanen, die versmelten in het HOOFD.

Romanino, Pisogne.

Michele da Verona. De DUBBELKOPPIGE ADELAAR (klik hier) is een alchemistisch symbool voor het voltooide MAGNUM OPUS.

Andrea Carloni, Oratorio dei Disciplini, Clusone.

Crucifixion Altar from Fuerstaett, Bavaria, circa 1420. De kleding van de man op de voorgrond verwijst naar de vier fases van het alchemistische Magnum Opus: NEGREDO (zwart), ALBEDO (wit), CITRINITAS (geel), RUBEDO (rood), klik hier.

Giovanni Pietro Crespi, 17e eeuw,
L’Eremo di Santa Caterina del Sasso.

Bernardino Luini, 1516, S.Giorgio al Palazzo, Milaan.

Giovanni Boccati, circa 1450-80, Camerino.

Giovanni Boccati, circa 1450. De kleuren ZWART, WIT EN ROOD (klik hier) staan voor de drie fases van het alchemistische MAGNUM OPUS (proces van kundalini-ontwaken)

Floriano Ferramola, Coro delle Monache, Monastero di Santa.

Giovanni Boccati. De man met de SCHORPIOEN-VLAG draagt een HELM MET VLEUGELS. Dit is een verwijzing naar HERMES, de Griekse god met de slangenstaf de CADUCEUS (klik hier), het symbool voor een kundalini-ontwaken.

Noord-Italiaanse School, circa 1480.

Venasque, 1498, Notre Dame.

Bernardino Luini. Lees meer over de symboliek in het kruisigingsverhaal in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.