KUNDALINI SYMBOLEN

Rood Koraal

Symbool voor: de kundalini-energie

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

In de spirituele traditie van de alchemie symboliseert rood koraal de kundalini-energie. Een passende metafoor: ROOD is de kleur van (kundalini-)vuur en van het eerste chakra, de verblijfplaats van deze goddelijke energie vóór het ontwaken. KORAAL is kostbaar en bevindt zich diep onder water. WATER is een archetype voor het onderbewuste. Op de afbeelding hiernaast vist een alchemist rood koraal uit een rivier.

Via de alchemie is het rode koraal als symbool voor een kundalini-ontwaken terecht gekomen in de tarot (zie afbeelding geheel rechts) en de christelijke schilderkunst (hieronder).

De alchemist vist ROOD KORAAL (de kundalini) uit het water (zijn onderbewuste). De BLAZENDE ENGEL (linksboven) moet ons vertellen dat het koraal van goddelijk herkomst is. (Atalanta Fugiens, 1617)

Visconti-Sforza Tarotkaart De Zon (15e eeuw). Een afbeelding van de mens, wedergeboren in God, met een KETTING van ROOD KORAAL om de hals. Voor de symboliek in deze tarotkaart klik hier

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In de christelijke renaissance-schilderkunst draagt het kindje Jezus soms een ketting en/of armband van rood koraal. De uitleg die hieraan meestal wordt gegeven is dat men in die tijd geloofde dat rood koraal een bescherming bood tegen hekserij, ziekte en ongeluk. Uit de overige symboliek in dezelfde schilderijen kunnen we afleiden dat de schilders het rode koraal hebben gebruikt als esoterisch symbool voor een kundalini-ontwaken.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Bernardo di Stefano Rosselli, circa 1500. De KETTING van rood koraal, die van het BEKKEN naar het HOOFD van het kindje Jezus loopt, is een verwijzing naar een kundalini-proces. Idem dito de doorzichtige SJAAL. Maria maakt subtiel met beide handen het teken van het HEILIGE HUWELIJK (2=1), klik hier. Ook de GEKRUISTE BENEN (klik hier) van het kindje Jezus verwijzen naar het HEILIGE HUWELIJK.

Toscaanse school, eind 15e eeuw. Het kindje Jezus houdt de doorzichtige SJAAL van zijn moeder vast. De sjaal kronkelt als een SLANG omhoog naar het hoofd van Maria en eindigt in een KNOOP (klik hier), symbool voor de PIJNAPPELKLIER.

Bernardo Zenale. Een STAF (klik hier) is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom.

Giovanni Antonio Licinio da Pordenone, 1500. Het KOORD om Maria’s middel verwijst naar de KNOOP VAN ISIS (klik hier), een symbool uit het Oude Egypte dat staat voor het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Colijn de Coter

Joos van Cleve, 1520.

Ambrogio Bergognone, circa 1500. Het kindje Jezus heeft een KETTING van rood koraal in zijn hand, met zijn andere HAND maakt hij het teken van het heilige huwelijk: “Ik heb van de twee één gemaakt”.

Amico Aspertini. Het kindje Jezus staat met EEN BEEN (klik hier) omhoog, en wijst naar de BIJBEL en naar de KETTING van rood koraal: de verhalen in de Bijbel gaan over een kundalini-ontwaken als de weg naar God! Lees hierover in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

Kunstenaar onbekend

Masacchio, circa 1426.

Matteo di Giovanni

Joos van Cleve. De doorgesneden CITRUSVRUCHT op de voorgrond is een verwijzing naar het kundalini-symbool de ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier).

Angelo Puccinelli, circa 1395. De twee vingers van Maria met het stuk koraal ertussen, symboliseren de DRIE ENERGIEBANEN die bij een kundalini-ontwaken zijn betrokken.

Bernardino Zaganelli. De TRIANGEL (klik hier) verwijst naar het HEILIGBEEN. De TROMPET symboliseert het STROMEN van de kundalini door de wervelkolom.

Bernaerd van Orley. De jonge Johannes de Doper wijst naar de PILAAR (klik hier). Deze staat symbool voor de ontwaakte WERVELKOLOM. De kleuren ZWART, WIT EN ROOD van Maria’s KLEDING verwijzen naar de drie fases van het alchemistische MAGNUM OPUS (klik hier). De MAN EN VROUW op de achtergrond symboliseren het HEILIGE HUWELIJK (2=1), ook zij dragen kleding in de kleuren ZWART, WIT EN ROOD.

De kathedraal van Sevilla

Ambrogio Bergognone, 1510.

Quentin Masyts

Matteo da Gualdo, 1477. Het kindje Jezus maakt het teken van het HEILIGE HUWELIJK 2=1 (klik hier) en houdt zijn HOOFD tegen dat van zijn moeder. Dit symboliseert de VERSMELTING van de mannelijke en vrouwelijke energieën/dualiteit. Hij wijst met zijn HAND ONDER DE JURK van zijn moeder: de geboorte van het goddelijke kind is een INNERLIJKE gebeurtenis, en het gevolg van een kundalini-ontwaken (de KETTING met rood koraal).

Joos van Cleve, 1510. Het kindje Jezus heeft EEN BEEN (klik hier) gestrekt en EEN BEEN gebogen; dit is een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Meester van Sint Goedele, 1475. De DRIEHOEK (klik hier) van ROOD KORAAL verwijst naar het HEILIGBEEN, de plaats waar de kundalini verblijft. Maria Magdalena (rechts) wijst naar haar BEKKEN. Lees over het kundalini-ontwaken van Maria in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie.

Gerard David. De wijze waarop Maria haar HANDEN heeft gevouwen is een verwijzing naar de WERVELKOLOM.