KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Rood koraal

Symbool voor: de kundalini-energie

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

In de spirituele traditie van de alchemie symboliseert rood koraal de kundalini-energie. Een passende metafoor: rood is de kleur van (kundalini-)vuur en van het eerste chakra, de verblijfplaats van deze goddelijke energie vóór het ontwaken. Koraal is kostbaar en bevindt zich diep onder water. Water is een archetype voor het onbewuste. Op de afbeelding hiernaast vist een alchemist rood koraal uit een rivier.

Via de alchemie is het rode koraal als symbool voor een kundalini-ontwaken terecht gekomen in de tarot (zie afbeelding geheel rechts) en de christelijke schilderkunst (hieronder).

De alchemist vist rood koraal (de kundalini) uit het water (zijn onderbewuste). De blazende engel (linksboven) moet ons vertellen dat het koraal staat voor iets goddelijks. (Atalanta Fugiens, 1617)

Visconti-Sforza Tarot (15e eeuw).
Voor de betekenis van de symboliek in deze tarotkaart klik hier

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In de christelijke renaissance-schilderkunst draagt het kindje Jezus soms een ketting en/of armband van rood koraal. De uitleg die hieraan meestal wordt gegeven is dat men in die tijd geloofde dat rood koraal een bescherming bood tegen hekserij, ziekte en ongeluk. Uit de overige symboliek in dezelfde schilderijen kunnen we afleiden dat de schilders het rode koraal hebben gebruikt als esoterisch symbool voor een kundalini-ontwaken.

De ketting van rood koraal, die van het bekken naar het hoofd van het kindje Jezus loopt, is een verwijzing naar een kundalini-proces. Idem dito de doorzichtige sjaal die Maria vast houdt. Maria maakt subtiel met beide handen het teken van het heilige huwelijk (2=1). Bernardo di Stefano Rosselli, circa 1500.

Het kindje Jezus houdt de doorzichtige sjaal van zijn moeder vast. De sjaal kronkelt als een slang omhoog naar het hoofd van Maria en eindigt in een knoop (de pijnappelklier). Toscaanse school, eind 15e eeuw.

Ook een staf is een symbool voor de wervelkolom met erin stromend de kundalini. Bernardo Zenale.

Giovanni Antonio Licinio da Pordenone, 1500.

Colijn de Coter

Joos van Cleve, 1515-1520.

Joos van Cleve, 1505-1510.

Het kindje Jezus heeft een ketting van rood koraal in zijn hand, met zijn andere hand maakt hij het teken van het heilige huwelijk: “Ik heb van de twee één gemaakt”. Ambrogio Bergognone, circa 1500.

Het kindje Jezus wijst naar de Bijbel en naar de ketting van rood koraal: de verhalen in de Bijbel gaan over een kundalini-ontwaken als de weg naar God! (Zie hiervoor mijn boeken). Amico Aspertini.

Kunstenaar onbekend

Masacchio, circa 1426.

Matteo di Giovanni

Joos van Cleve

De twee vingers van Maria met het stuk koraal ertussen, symboliseren de drie energiebanen die bij een kundalini-ontwaken zijn betrokken. Angelo Puccinelli, circa 1395.

Bernardino Zaganelli

Bernaerd van Orley

De kathedraal van Sevilla

Ambrogio Bergognone, 1500-10.

Quentin Masyts

Gerard David

Terug naar index

Meester van Sint Goedele, 1475.