KUNDALINI SYMBOLEN

Pilaar

Symbool voor: de wervelkolom met de ontwaakte kundalini

Voorbeelden uit verschillende spirituele tradities

Pilaren als symbool voor de drie energiebanen – ida-, pingala- en sushumna-nadi – zijn over de hele wereld terug te vinden. Niet alleen zijn ze fysiek zichtbaar als onderdeel van historische bouwwerken zoals tempels, maar we kunnen ook over ze lezen in heilige geschriften, godenmythes en andere legendarische verhalen. Soms is er sprake van één zuil die symbool staat voor de wervelkolom. Soms zijn er twee pilaren die staan voor de polaire energiebanen.

Ook in de goden-iconografie zien we de pilaar als symbool terug. Godinnen als Artemis en Diana, die personificaties zijn van de kundalini-energie, worden soms afgebeeld in de vorm van een pilaar. Een variant hierop is de polos: een pilaarvormige kroon, gedragen door zowel goden als godinnen. Zie een aantal voorbeelden hieronder.

Hindoeïsme

Shiva als ‘De Eeuwige Pilaar’

Shiva

Shiva, Musée Guimet, Parijs.

De hindoe-god VISHNOE, in zijn vorm van de leeuw-god Narashima, breekt uit een PILAAR.

Oude Egypte/Grieken

Het Egyptische ritueel van ‘het oprichten van de DJED-PILAAR’ staat voor het activeren van de kundalini-energie.

De god Osiris afgebeeld op een pilaar, geflankeerd door Horus en Isis (Tweeëntwintigste Dynastie)

De Egyptische god Serapis

De godin Artemis, Vaticaans Museum.

Reliëf van Hekate, een manifestatie van de DRIEVOUDIGE GODIN. De drie vrouwen houden FAKKELS (goddelijk vuur) in hun handen en dragen een POLOS (een PILAARVORMIGE KROON). Zij staan voor de DRIE ENERGIEBANEN die betrokken zijn bij een kundalini-ontwaken. (Kunstmuseum Kinsky Paleis, Praag)

Alchemie

Hand-in-hand de personificaties van de DRIE ENERGIEBANEN. (Zoroaster, Clavis artis-Trieste, 18e eeuw)

Emblèmes de Solidonius Alchimie de Nicolas Flamel (1330-1418)

Houtsnede uit het alchemistische manuscript ‘Das Buch zu Distillieren’, Hieronymus Braunschweig, 1519.

Een kundalini-proces voltooien vraagt INSPANNING, TIJD EN GEDULD. Op de achtergrond de bouw van de TOREN VAN BABEL: een Bijbelse metafoor voor een kundalini-ontwaken. Lees hierover in het artikel: Kundalini en de Toren van Babel. (Emblemata moralia & bellica, 1615)

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Francesco del Cossa. De engel wijst bij de aankondiging met TWEE VINGERS naar de PILAAR: De geboorte van Christus vindt plaats IN de mens na een kundalini-ontwaken.

De Opwekking van lazarus, Jan Cornelisz. Vermeyen, Triptyque de la famille Micault. De Opwekking van Lazarus is een kundalini-inwijding. De NAAKTE JONGEN op de voorgrond symboliseert de ‘opgestane’ NIEUWE MENS.

Bartolomeo Caporali. De MAAGDELIJKE GEBOORTE is een metafoor voor de geboorte van het goddelijke in ons. Bij het ZESDE CHAKRA (PILAREN) vindt het HEILIGE HUWELIJK (2=1) plaats.

Het Laatste Avondmaal, Livio Agresti, Oratorio del Gonfalone. Jezus wijst naar het HOOFD van Johannes: hier, innerlijk, vindt de hele Paasweek plaats. Lees meer in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

De Annunciatie, Alejo Fernández. De ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier) is een symbool voor de kundalini-energie. De kleuren ZWART, WIT EN ROOD van de VLEUGELS van de engel verwijzen naar de drie fases van het alchemistische MAGNUM OPUS (klik hier).

Jezus discussieert met de schriftgeleerden, Garofalo Benvenuto Tisi. Jezus wijst naar zijn BEKKEN, de verblijfplaats van de kundalini.

De schriftgeleerden in discussie met Jezus, Bernardino Butinone. De omcirkelde man draagt een sjaal van HOOFD naar BEKKEN; het traject van de kundalini. Met zijn hand maakt hij het teken van het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Quentin Massys, 1520. De man naast Jezus draagt kleding in de kleuren ZWART, WIT, GEEL en ROOD van het MAGNUM OPUS (klik hier).

Andrea Schiavone. De GEDRAAIDE LICHAAMSHOUDING van het kindje Jezus verwijst, net als de SPIRAALVORMIGE PILAAR, naar de spiraalbeweging van de opstijgende KUNDALINI.

Lucas Cranach de Jongere, Das Dessauer Abendmahl, 1565.

De Besnijdenis van Jezus, Giulio Romano. Besnijdenis is een metafoor voor de SUBLIMATIE (transformatie) van de seksuele energieën. De VROUW op de voorgrond draagt kleding in de kleuren ZWART, WIT EN ROOD van de drie fases van het alchemistische MAGNUM OPUS (klik hier). Naast haar hoofd is het hoofd van een MAN afgebeeld. Dit symboliseert de versmelting van de polaire energieën: HET HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Christus geneest de Melaatsen, Andrea Schiavone, ca. 1545, Museum of Fine Arts, Budapest. Lees over de diepere betekenis van de wonderen van Jezus in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

De Opwekking van Lazarus, fresco catacomben Rome, 4e eeuw. Lees over de symboliek in de Opwekking van Lazarus in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

De Opwekking van Lazarus, Catacombe di via Latina, 4e eeuw, Rome. De Opwekking van Lazarus is een kundalini-inwijding.

Matías de Arteaga y Alfaro, 17e eeuw. De verloving van Maria en Jozef symboliseert het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

De Presentatie van de Maagd, Jacopo Tintoretto. De SJAAL van Maria, van bekken naar hoofd, verwijst naar de kundalini-energie.

Maarten van Heemskerck. De SCHORT van de engel heeft de vorm van het HEILIG BEEN (klik hier).

Antonio Raggi, Ponte Sant Angelo. Engel met een kolom met inscriptie “Tronus meus in columna” (Mijn troon staat op een kolom).

De Presentatie van Jezus in de Tempel, Maitre de Saint Severin Cologne, circa 1490.

De Opwekking van Lazarus. Zowel de ARMEN (donker en licht) van Lazarus, als het slechts zichtbaar zijn van EEN BEEN (klik hier), symboliseert het versmelten van de polaire energieën (2=1).

Presentatie van Jezus in de Tempel, Book of Hours Use of Poitiers, eind 15e eeuw, Frankrijk.

De Madonna met de Lange Nek, Parmigianino.

Nicola di Maestro Antonio, 1472-1510, Palazzo Ducale, Italië. De HEILIGE GEEST is de christelijke benaming voor de kundalini-energie.

De heilige Apollonia blind gemaakt. Giovanni d’Alemagna, 15e eeuw. De vrouw wijst naar de SJAAL die van BEKKEN naar HOOFD loopt: het traject van de opstijgende kundalini.

Juan Rodri’guez Jua’rez, circa 1718. De ZEVEN TRAPTREDEN staan voor de zeven chakra’s die de kundalini-energie (het WATER) activeert en zuivert. De kruisiging (van het ego) vindt plaats in het HOOFD (boven aan de trap).

Caspar Isenmann, Colmar Altarpiece. De GESELING (klik hier) van Jezus symboliseert het ZUIVERENDE aspect van de kundalini.

Een bijzondere afbeelding van MARIA MAGDALENA die toehoorders onderwijst over de kundalini. Van de DRIE PILAREN achter haar staat er één ter hoogte van haar WERVELKOLOM. Het gebaar van haar HANDEN symboliseert de versmelting van de polaire energieën (2=1). Lees meer in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

The Aachen Passion Altar, 1510. Pilates wijst naar Jezus en tegelijkertijd met zijn STAF (klik hier), die tevens een kundalini-symbool is, naar de pilaar. De kleur GROEN en het RUITPATROON van de pilaar verwijzen naar een (KUNDALINI-)SLANG.

De Apostel Petrus predikt in Jeruzalem, Charles Poerson. Petrus wijst naar de PILAAR en maakt het teken van het HEILIGE HUWELIJK (2=1). De man links wijst naar zijn WERVELKOLOM. Hij draagt de kleuren ZWART, WIT, GEEL en ROOD van het MAGNUM OPUS (klik hier). De WERVELKOLOM van de man rechts loopt parallel aan de GEDRAAIDE PILAAR. Hij staat op EEN BEEN (klik hier): een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1). Het kind op de voorgrond wijst naar de pilaar en naar zijn HOOFD, eindbestemming van de kundalini. Het kind, en de vrouw die het kind vast houdt, hebben EEN BEEN opgetrokken (2=1).

Claudio Coello, 1668. De engel kondigt aan dat de kundalini in Maria zal ontwaken en dat het goddelijke CHRISTUS-KIND geboren zal worden IN haar. Rechts: uitsnede

Uitsnede schilderij links: de SCHADUW van de wijsvinger verraadt dat de engel wijst naar de pilaar.

Ecce Homo, Braunschweig Monogrammist. Waarom zegt Pilates ‘ECCE HOMO’ als hij Jezus laat zien aan het joodse volk? Lees het antwoord in mijn boek ‘Ecce homo, de beeldtaal van de Bijbel’. De DUBBELE CIRKEL (klik hier) boven Jezus is een alchemistisch symbool voor de versmelting van de tegenstellingen. Een CIRKEL MET EEN PUNT staat voor goud/het goddelijke.