KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Knoop van Isis

Symbool voor: de twee polaire energiebanen en de pijnappelklier

Het Oude Egypte

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

De KNOOP VAN ISIS is een symbool uit het Oude Egypte en staat voor de twee energiebanen die versmelten ter hoogte van het zesde chakra tijdens het kundalini proces. Deze twee energiebanen, de ida- en pingala-nadi, vertegenwoordigen de energetische dualiteit in de mens. De knoop (of lus) staat voor de pijnappelklier die geactiveerd wordt tijdens dit ‘heilige huwelijk’.

De KNOOP VAN ISIS zien we terug op afbeeldingen als een lint, met lus of knoop, om het hoofd of om het lichaam, maar kan ook verwijzen naar de specifieke manier waarop het kleed van Isis is geknoopt in de iconografie (zie afbeelding hieronder).

Isis

Isis

Doodskist van Ta-mit. De jurk van Isis heeft een ‘slangen-patroon’.

De godin Ma-at, graftombe van Nefertari.

Een priester brengt een offer voor de sarcofaag van Osiris.
Romeins fresco uit de Tempel van Isis in Pompeii.
Museo Archeologico Nazionale (Napels).

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Fiorenzo di Lorenzo (circle of). Het kindje Jezus wijst naar zijn HOOFD terwijl hij met zijn andere hand de KNOOP VAN ISIS maakt.

Bartolomeo Caporali. Maria wijst naar haar BEKKEN, de verblijfplaats van de kundalini. Jezus’ halsketting van ROOD KORAAL (klik hier) is een verwijzing naar een kundalini-ontwaken.

Ecce Homo, Anoniem, Zuid-Nederlands, eerste helft 16e eeuw. Het touw om Jezus’ polsen is een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). Waarom zegt Pilates ‘ECCO HOMO’ als hij Jezus laat zien aan het joodse volk? Lees het antwoord in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel.

Francesco Zaganelli, begin 16e eeuw. De DUIF van de Heilige Geest zweeft boven Johannes de Doper in plaats van boven Jezus. Lees waarom in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Het Laatste Avondmaal, Gaudenzio Ferrari, Duomo di Novara. Lees over de mysterieuze leerling die aan Jezus’ borst lag in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie .

Antwerpse School, begin 16e eeuw. Het hoofddeksel van Maria Magdalena is een verwijzing naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Jezus’ moeder Maria en de apostel Johannes wijzen naar hun BEKKEN, de verblijfplaats van de kundalini.

Abdij van Mariawald. Lees over de diepere betekenis van de DOOP van Jezus in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Nicolas Froment. De opwekking uit de dood van Lazarus beschrijft een KUNDALINI-INWIJDING. Lees hierover in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

Filippino Lippi en Pietro Perugino, 1507. De drie SPIJKERS verwijzen naar de drie energiebanen die betrokken zijn bij een kundalini-ontwaken.

Nederlandse School, 16e eeuw.

Cornelis Engebrechts, Metmuseum, NY. De lichaamshouding van de twee gekruisigde mannen naast Jezus zijn een verwijzing naar de twee slangen van de CADUCEUS (klik hier).

Giramolo di Matteo da Gualdo. Lees over de diepere betekenis van de MAAGDELIJKE GEBOORTE van Jezus in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel.

Ecole de’ Roberti, 1482-86.

Derick Baegert, Alte Pinakothek, München. De lichaamshouding van de twee gekruisigde mannen naast Jezus zijn een verwijzing naar de twee slangen van de CADUCEUS (klik hier).

Bernardino Fungai

Kathedraal van Aosta. Een PILAAR (klik hier) is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom. De kleuren WIT EN ROOD van de jurk van de engel staan in de alchemie voor de polaire energieën en het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Jacomart

Bernardino di Mariotto, eind 15e eeuw. Ook Jezus’ halsketting van ROOD KORAAL (klik hier) is een verwijzing naar een kundalini-ontwaken.

Lucas Cranach the Elder, Alte Pinakothek, München, 1503. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD van de kleding van Maria en Johannes verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier).

Pinturicchio (Bernardino Betti), San Gimignano. De koordsandalen van Jezus zijn een verwijzing naar het kundalini-symbool de ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier). Lees over het kundalini-ontwaken van Johannes de Doper in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Martin Schongauer, circa 1480.

Franchi Rossello di Jacopo Firenze. Maria maakt met haar vingers het teken van het HEILIGE HUWELIJK 2=1 (klik hier).

Boccaccio Boccaccino (attr. to),
Caselli Pasqualino.

Giovanni Agostino da Lodi

Luis de Morales, 1516, Gemäldegalerie Alte Meister Dresden.

Domenico Ghirlandaio, 1758. Maria maakt met haar linkerhand het TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Illustratie uit een missaal. Lees over de symboliek in het verhaal van de KRUISIGING in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel.

Tisi Benvenuto

Lucas Cranach de Jongere

Marriotto Albertinelli, Gallery Harewood House, West Yorkshire, 14e eeuw. De kleine Johannes de Doper wijst naar zichzelf. Lees waarom in mijn book ‘John the Baptist who became Jesus the Christ’.

St. Christoffel, Westminster Psalter, 1250, British Library.

Antonius van Padua, Tanzio da Varallo.

Matthias Grunewald, het Issenheim Altaar. De CONTOUREN van Jezus’ lichaam en zijn HANDEN zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). De subtiele LIJNEN op de sluier van Maria verwijzen naar de spiraalbeweging van de opstijgende kundalini. De kleuren WIT EN ROOD van kleding van Maria en Johannes staan in de alchemie voor de polaire energieën en het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Nederlandse School, midden 16e eeuw. Lees over het spirituele ontwaken van Maria Magdalena in mijn boek over haar.

Albrecht Dürer

Terug naar index

Bartolomeo Caporali en Pinturicchio (Bernardino Betti), 1505.