KUNDALINI SYMBOLEN

Iris

Symbool voor: de pijnappelklier

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In de christelijke schilderkunst wordt de IRIS gebruikt als een geheim symbool voor de pijnappelklier. De bolvorm van de bloem maakt haar hiervoor heel geschikt, en de Griekse godin IRIS is een personificatie van de kundalini-energie. Schijnbaar achteloos, pronkt deze bloem ergens op de voor- of achtergrond, in een decor met Jezus en/of andere heiligen. Vaak in de kleur donkerblauw of -paars, de kleur van de energie van het zesde chakra (indigo).

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Maria Magdalena, Piero di Cosimo. Alle zeven CHAKRAKLEUREN zijn terug te vinden in de KLEDING en het HAAR van Maria Magdalena: zij heeft een kundalini-ontwaken doorgemaakt. Lees hierover in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Giovanni Martino Spanzotti en Defendente Ferrari, 1508-1510, Cattedrale Metropolitana di San Giovanni Battista, Torino. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD (kleding engelen) verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Adriaen Isenbrandt. De DUBBELE CIRKEL (klik hier) op de achtergrond is een alchemistisch symbool voor de versmelting van de polaire energieën/dualiteit. De ACHTPUNTIGE STER (klik hier) op de vloer is een oeroud kundalini-symbool.

Bayerischer Meister. De FENIKS op de MOUW van de engel is een alchemistisch symbool voor het kundalini-proces.

Master of Frankfurt. De DOOP van Jezus is een metafoor voor een KUNDALINI-ontwaken. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Pietro Perugino, 1510. Jezus houdt met rechts twee vingers, en met links één vinger, omhoog: hij heeft van de TWEE ÉÉN gemaakt: het HEILIGE HUWELIJK. Dit is ook de betekenis van de amandelvormige lijnen van de VESICA PISCIS (klik hier) om hem heen.

Charles Amable Lenoir, circa 1900. De vrouw wijst met TWEE VINGERS (2=1) naar haar HOOFD, de plaats waar het HEILIGE HUWELIJK plaatsvindt. Haar beide ARMEN verbeelden het traject van de kundalini vanaf het BEKKEN naar het hoofd. De MIDDELVINGER (klik hier) verwijst naar de ontwaakte WERVELKOLOM.

Gerard David (workshop of)

Johannes de Doper, Defendente Ferrari. Johannes de Doper heeft een kundalini-ontwaken doorgemaakt. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Master of the Embroidered Foliage

Bernardino Luini

Hans Memling, MET Museum, NY. De STAF (klik hier) van de engel is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom. Op de mantel van de engel staat een symbool voor de PIJNAPPELKLIER (klik hier). De ACHTHOEK EN DE ACHTPUNTIGE STER (klik hier) op de vloer verwijzen naar een kundalini-ontwaken.

Fernando Yáñez de la Almedina, Museo del Prado. Het kindje JEZUS en de kleine JOHANNES de Doper zien er hetzelfde uit. Zij zijn ook één en dezelfde persoon! Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Hernando de los Llanos. Het kindje Jezus wijst naar zijn HOOFD en houdt EEN BEEN (klik hier) omhoog: hij heeft een kundalini-ontwaken (2=1) doorgemaakt.

Gérard David (1460-1523), Museo del Prado. De ketting van ROOD KORAAL (klik hier) is een symbool voor de kundalini-energie.

Albrecht Durer (workshop), 1508. De TWEE HAARSTRENGEN van Maria verwijzen naar de versmelting van de polaire energieën (2=1) in het hoofd.

St. Sebastiaan, Francesco Bacchiacca. De LICHAAMSHOUDING van de heilige Sebastiaan verwijst naar een opstijgende kundalini-SLANG. Zijn BENEN (klik hier) symboliseren 2=1.

Hugo van der Goes. ZWART, WIT EN ROOD (bloemen) zijn de kleuren van de fases nigredo, albedo en rubedo van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist. De DRIEHOEK (klik hier) die Maria vormt met haar handen verwijst naar het HEILIGBEEN, de verblijfplaats van de kundalini.

Robert Campi. Het patroon op het DOEK achter Maria verwijst naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Met beide handen maakt Johannes de Doper (groene mantel) het TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (2=1).

De Goddelijke Echtgenoot (El Divino Esposo), Miguel Cabrera, Los Angeles County Museum of Art. De kleuren ROOD EN WIT (bloemen) verwijzen in de alchemie naar het (innerlijke) HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Ambrosius Benson, circa 1528, Prado.

Marcello Fogolino, 1506.

Meister des Schottener altars, 1379. In de christelijke iconografie hoort bij de Annunciatie een WITTE LELIE, niet een DONKERBLAUWE IRIS. De MANTEL van de engel verwijst naar de opstijgende kundalini.

Het Laatste Oordeel, anoniem, Duitsland. De IRIS raakt de top van de PILAAR (klik hier) in de hand van de engel. Een PILAAR is een symbool voor de ontwaakte WERVELKOLOM. De kleuren ZWART, WIT EN ROOD van de engel verwijzen naar het MAGNUM OPUS (klik hier).

Vittore Carpaccio, Museo Antoniano, Padova.

Castiliaanse school, 1483-1495. Maria Magdalena wijst met twee vingers (2=1) naar haar HOOFD. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD rondom het hoofd van Jezus verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.