KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Iris

Symbool voor: de pijnappelklier

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In de christelijke schilderkunst wordt de IRIS gebruikt als een geheim symbool voor de pijnappelklier. De bolvorm van de bloem maakt haar hiervoor heel geschikt, en de Griekse godin IRIS is een personificatie van de kundalini-energie. Schijnbaar achteloos, pronkt deze bloem ergens op de voor- of achtergrond, in een decor met Jezus en/of andere heiligen. Vaak in de kleur donkerblauw of -paars, de kleur van de energie van het zesde chakra (indigo).

Giovanni Martino Spanzotti en Defendente Ferrari, 1508-1510, Cattedrale Metropolitana di San Giovanni Battista, Torino. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD (kleding engelen) verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Adriaen Isenbrandt. De DUBBELE CIRKEL (klik hier) op de achtergrond is een alchemistisch symbool voor de versmelting van de polaire energieën/dualiteit.

Bayerischer Meister. Op de mouw van de engel staat een FENIKS afgebeeld, een alchemistisch symbool voor het kundalini-proces.

Maria Magdalena, Piero di Cosimo. Alle zeven CHAKRAKLEUREN zijn terug te vinden in de kleding en het haar van Maria Magdalena: zij heeft een kundalini-ontwaken doorgemaakt. Lees hierover in mijn boek over haar.

Master of Frankfurt. De doop van Jezus is een metafoor voor een kundalini-ontwaken. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Gerard David (workshop of)

Johannes de Doper, Defendente Ferrari. Johannes de Doper heeft een kundalini-ontwaken doorgemaakt. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Johannes de Doper, Defendente Ferrari.

Master of the Embroidered Foliage

Bernardino Luini

Hans Memling, MET Museum, NY. Een STAF (klik hier) is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom. Op de mantel van de engel staat een symbool voor de PIJNAPPELKLIER (klik hier).

Hernando de los Llanos. Het kindje Jezus wijst naar zijn HOOFD en houdt EEN BEEN opgetild: hij heeft een kundalini-ontwaken (2=1) doorgemaakt. Met de wijsvinger en middelvinger van beide handen vertelt Maria ons dat Johannes de Doper en Jezus één en dezelfde persoon zijn. Lees meer hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus die Christus werd’.

Fernando Yáñez de la Almedina, Museo del Prado. Het kindje Jezus en de kleine Johannes de Doper zien er hetzelfde uit. Zij zijn ook één en dezelfde persoon! Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Gérard David (1460-1523), Museo del Prado. Ook de ketting van ROOD KORAAL (klik hier) is een verwijzing naar de kundalini-energie.

Albrecht Durer (workshop), 1508. Het HAAR van Maria verwijst naar de versmelting van de polaire energieën (2=1) in het hoofd.

Vittore Carpaccio, Museo Antoniano, Padova.

Pietro Perugino, 1510. Jezus gebaart met zijn handen dat hij van de twee één heeft gemaakt. Dit is ook de betekenis van de VESICA PISCIS (klik hier) om hem heen.

Hugo van der Goes. ZWART, WIT EN ROOD (bloemen) zijn de kleuren van de fases nigredo, albedo en rubedo van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist. Lees over de diepere betekenis van de geboorte van het Christuskind in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Robert Campi. Op het doek achter Maria staan symbolen die verwijzen naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Met zijn handen gebaart Johannes de Doper (groene mantel) dat HIJ het Lam van God is. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

De Goddelijke Echtgenoot (El Divino Esposo), Miguel Cabrera, Los Angeles County Museum of Art. De kleuren ROOD EN WIT (bloemen) verwijzen in de alchemie naar het (innerlijke) HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Marcello Fogolino, 1506.

Castiliaanse school, 1483-1495. Maria Magdalena wijst met twee vingers (2=1) naar haar HOOFD.

Meister des Schottener altars, 1379. In de christelijke iconografie hoort bij de Annunciatie een witte LELIE, niet een donkerblauwe Iris. De MANTEL van de engel verwijst naar de opstijgende kundalini.

Terug naar index

St. Sebastiaan, Francesco Bacchiacca. De lichaamshouding van de heilige Sebastiaan verwijst naar een OPSTIJGENDE KUNDALINI-SLANG. Zijn BENEN symboliseren 2=1.