KUNDALINI SYMBOLEN

Hexagram

Symbool voor:
de vereniging van de polariteiten, innerlijke eenwording => een onderdeel van het proces van kundalini-ontwaken.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

Een HEXAGRAM bestaat uit twee elkaar overlappende driehoeken. Deze zespuntige ster is een universeel symbool voor de versmelting van de tegenstellingen. Spiritueel gezien staat het HEXAGRAM voor het HEILIGE HUWELIJK (innerlijke eenwording); een aspect van het proces van kundalini-ontwaken. Onder verwijzingen naar het hexagram in de kunst valt ook de variant van de ZESHOEK (HEXAGON): het middenvlak en de omtrek van een hexagram.

Hexagram

Hexagon

Zespuntige ster

Een illustratie uit de alchemie van het (innerlijke) HEILIGE HUWELIJK (klik hier), met een HEXAGRAM.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Pseudo Jacopino di Francesco. Het tonen van EEN BEEN (klik hier) symboliseert, net als het HEXAGRAM, het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Het mystieke huwelijk van de heilige Catharina met het kindje Jezus (Virgo inter Virgines, 1385). Het patroon op het DOEK achter Maria verwijst naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier).

De heilige Catherina van Siena (Brooklyn Museum). De LELIE (klik hier) is een symbool voor een kundalini-ontwaken.

Jezus met de zussen Martha en Maria Magdalena, Christen Dalsgaard, 19e eeuw, Denemarken. Jezus wijst naar de koning en koningin op de muur en naar Maria Magdalena. Zij zijn het ALCHEMISTISCHE KONINGSPAAR (klik hier) dat, net als het HEXAGRAM (boven het koningspaar), staat voor het HEILIGE HUWELIJK (2=1). Het patroon op de mantel van Maria verwijst naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Lees meer in mijn boek Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie.

God schept Eva uit de rib van Adam (onbekende kunstenaar). Het SCHEPPINGSVERHAAL is een metafoor voor een (omgekeerd) kundalini-proces. Lees meer in het artikel ‘De Crucifix Code’ en mijn boek Kundalini-ontwaken.

Jaume Ferrer, 1432-34. De VESICA PISCIS (klik hier) achter Jezus is, net als het HEXAGRAM (op de vlag), een symbool voor het HEILIGE HUWELIJK: 2=1.

Viktor Vasnetsov, 1848-1926, Rusland. De tegen elkaar geplaatste HOOFDEN van Jezus en zijn moeder Maria zijn een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (klik hier), net zoals het HEXAGRAM en de VESICA PISCIS (klik hier), die wordt gevormd door de twee AUREOLEN.

De geseling van Jezus, Meister Francke. Een man wijst naar het HART, de plaats waar de GESELING (klik hier) (lees: zuivering) én de versmelting van de tegenstellingen (HEXAGRAM op mantel) plaatsvinden. De DENNENAPPEL-vorm (klik hier) van de MUTS is een verwijzing naar de PIJNAPPELKLIER.

Upper Rhenish Master. Maria in een afgesloten tuin (Hortus conclusus) is volgens de leer van de kerk een metafoor voor haar maagdelijkheid. Esoterisch symboliseert dit beeld de kundalini-energie in het bekken. Boven de ZESHOEKIGE TAFEL staan donkerblauwe IRISSEN (klik hier), een symbool voor de PIJNAPPELKLIER. De man rechts houdt een BOOM (symbool voor de ontwaakte kundalini) vast ter hoogte van zijn WERVELKOLOM. Aan de voet van de boom zit een man met KLEDING in de kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD. Deze kleuren staan voor de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier). De ENGEL naast hem wijst naar zijn HOOFD: hier vindt dit alles plaats!

Master of the Brunswick Diptych. De STAF (klik hier) van de engel verwijst naar de ontwaakte WERVELKOLOM. De ACHTHOEKEN op de vloer verwijzen naar kundalini-symbool de MORGENSTER (klik hier). Lees in mijn boek Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’  over de diepere betekenis van de MAAGDELIJKE GEBOORTE van Jezus.

Master of Saint Severin. De ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier) is een symbool ‘voor de kundalini-energie. De DENNENAPPEL (klik hier) op het doek achter Maria verwijst naar de PIJNAPPELKLIER.

Joos van Cleve, 1505-1510. ROOD KORAAL (klik hier) is een symbool voor de kundalini-energie. ROOD is de kleur van het EERSTE CHAKRA, waar de sluimerende kundalini-energie verblijft. KORAAL is iets kostbaars dat zich diep onder water (in ons onderbewuste) bevindt.

Detail van schilderij links

Rafaël (Raffaello Sanzio)

Johannes de Doper, Jacopo da Ponte. De KNOOP (klik hier) op Johannes’ schouder verwijst naar de PIJNAPPELKLIER. Lees over zijn kundalini-proces in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd‘.

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre Puvis de Chavannes, 19e eeuw. De man met het ZWAARD (klik hier) heeft een HEXAGRAM op zijn muts. De VIJGENBOOM (klik hier) is een symbool voor een kundalini-ontwaken. Lees in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd‘ over de diepere betekenis van zijn ONTHOOFDING.

Fra Angelico. De GRANAATAPPEL (klik hier) in Maria’s hand is een kundalini-symbool.