KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Hexagram

Symbool voor:
de vereniging van de polariteiten, innerlijke eenwording => een onderdeel van het proces van kundalini-ontwaken.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

Een HEXAGRAM bestaat uit twee elkaar overlappende driehoeken. Deze zespuntige ster is een universeel symbool voor de versmelting van de tegenstellingen. Het hexagram staat voor innerlijke eenwording; het eindresultaat van het proces van kundalini-ontwaken. Onder verwijzingen naar het hexagram in de kunst vallen ook andere varianten van de zespuntige ster, en de zeshoek (hexagon): het middenvlak en de omtrek van een hexagram.

Hexagram

Hexagon

Zespuntige ster

Zespuntige ster

Pseudo Jacopino di Francesco

Het mystieke huwelijk van de heilige Catharina met het kindje Jezus (Virgo inter Virgines, 1385)

De heilige Catherina van Siena (Brooklyn Museum)

Jaume Ferrer, 1432-34.

God schept Eva uit de rib van Adam (onbekende kunstenaar)

Jezus met de zussen Martha en Maria Magdalena. Jezus wijst naar de koning en koningin op de muur. Dit is het alchemistische koningspaar dat, net als het hexagram, staat voor versmelting van de tegenstellingen. (Christen Dalsgaard, 19e eeuw, Denemarken)

De tegen elkaar geplaatste hoofden van Jezus en zijn moeder Maria verwijst naar de versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke – de polariteiten – net zoals het hexagram en de vesica piscis. (Viktor Vasnetsov, 1848-1926, Rusland)

De geseling van Jezus. Links wijst een man wijst naar het hart, de plaats waar de innerlijke ‘geseling’ (zuivering) én de versmelting van de tegenstellingen plaatsvinden. (Meister Francke)

Het klassieke beeld van Maria in een afgesloten tuin is officieel een metafoor voor haar maagdelijkheid, maar esoterisch verwijst deze metafoor naar de (sluimerende) kundalini-energie in het bekken. (Upper Rhenish Master).

Master of the Brunswick Diptych

Master of Saint Severin

Rood koraal is een symbool voor de kundalini-energie. Rood is de kleur van het eerste chakra, waar de sluimerende kundalini-energie verblijft. Koraal is iets kostbaars dat zich diep onder water (in ons onbewuste) bevindt. (Joos van Cleve, 1505-1510)

Detail van schilderij links

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre Puvis de Chavannes, 19e eeuw.

Terug naar index

Fra Angelico