KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar overzicht

Hexagram

Symbool voor:
de vereniging van de polariteiten, innerlijke eenwording => een onderdeel van het proces van kundalini-ontwaken.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DEAFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

Een HEXAGRAM bestaat uit twee elkaar overlappende driehoeken. Deze zespuntige ster is een universeel symbool voor de versmelting van de tegenstellingen. Het hexagram staat voor innerlijke eenwording; het eindresultaat van het proces van kundalini-ontwaken. Onder verwijzingen naar het hexagram in de kunst vallen ook andere varianten van de zespuntige ster, en de zeshoek (hexagon): het middenvlak en de omtrek van een hexagram.

Hexagram

Hexagon

Zespuntige ster

Zespuntige ster

De hoofden van Jezus en zijn moeder Maria verbeelden de versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke – de polariteiten – net zoals het hexagram en de vesica piscis. (Viktor Vasnetsov, 1848-1926, Rusland)

Master of the Little Garden of Paradise (ook bekend als the Upper Rhenish Master)

De man wijst naar het hart, de plaats waar deze enscenering (innerlijke ‘geseling’) én de versmelting van de tegenstellingen plaatsvindt. (Meister Francke)

Master of the Brunswick Diptych

Jezus met de zussen Martha en Maria Magdalena. Jezus wijst naar de koning en koningin op de muur. Dit is het alchemistische koningspaar dat, net als het hexagram, staat voor versmelting van de tegenstellingen. Christen Dalsgaard (1824-1907, Denemarken)

Master of Saint Severin

Joos van Cleve, 1505-1510.

Terug naar overzicht