KUNDALINI SYMBOLEN

Granaatappel

Symbool voor: de kundalini-energie

SYMBOLISCHE BETEKENIS GRANAATAPPEL

De GRANAATAPPEL staat in de oude culturen voor vruchtbaarheid, overvloed, wedergeboorte en eeuwig leven. Het is een vrucht vol met zaden, dus associaties met vruchtbaarheid en overvloed zijn begrijpelijk. De GRANAATAPPEL staat in de esoterische tradities ook voor het ‘goddelijke zaad’, de kundalini-energie, sluimerend bij ons heiligbeen. Dit hangt tevens samen met de rode kleur van de vrucht, die overeenkomt met de kleur van het eerste chakra, waar de kundalini zich bevindt. Deze eigenschappen vormen een plausibele verklaring voor haar symbolische betekenis van wedergeboorte en eeuwig leven.

Griekse mythologie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

De GRANAATAPPEL speelt een belangrijke rol in de bekende Griekse mythe over de ontvoering van Persephone, de dochter van Demeter, door Hades, de god van de onderwereld. Een verhaal dat gezien wordt als een verklaring voor de wisselende seizoenen, maar dat op een dieper niveau staat voor een kundalini-ontwaken.

Persephone (de kundalini) wordt tegen haar wil door de god Hades meegenomen naar de onderwereld (de kundalini zit ‘opgesloten’ in het bekken). Demeter is ontroostbaar en gaat in de rouw, waardoor al het groen op aarde stopt met groeien (spirituele dorheid, geen verbinding meer met God ervaren). Zeus, de vader van Persephone, beveelt Hades om haar terug te brengen. Hades, echter, verleidt Persephone om zes zaden (bij het zesde chakra vindt het heilige huwelijk plaats) van een GRANAATAPPEL te eten, waardoor ze ieder jaar een paar maanden terug moet naar de onderwereld. Persephone wordt bevrijd uit de onderwereld (het bekken) door de god Hermes, de god met de caduceus, die staat voor een kundalini-ontwaken.

Rechts: Kunstenaar Frederic Leighton heeft de diepere betekenis van de mythe van Persephone verwerkt in zijn schilderij uit 1891. We zien Hermes met in één hand zijn staf de CADUCEUS – het klassieke symbool voor een kundalini-ontwaken – en zijn andere arm om Persephone heen; een uitbeelding van het versmelten van het mannelijke en het vrouwelijke. Deze interpretatie wordt bevestigd door de beide de handen van Persephone, die het TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Links: Kunstenaar Hendrick Goltzius heeft bewust Proserpina (de Latijnse naam voor Persephoné) geplaatst in een lichaamshouding die doet denken aan een OPSTIJGENDE SLANG. Naast Proserpina liggen granaatapples. (1588-1590, The Met Museum)

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

Twee gangbare duidingen, vindbaar op het internet, voor de GRANAATAPPEL op schilderijen met Maria en Jezus zijn:

  1.  In de katholieke symboliek verwijst de GRANAATAPPEL in de regel op de kerk vanwege de innerlijke eenheid van talloze zaden in één en dezelfde vrucht. Vanwege de vele zaden was het ook een symbool van vruchtbaarheid en opstanding. (http://www.catholictradition.org/Saints/signs4.htm)
  2.  De vrucht, gebroken of opengebarsten, is een symbool van de volheid van Jezus’ lijden en opstanding.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Pomegranate)
Uit de overige symboliek in de onderstaande schilderijen kunnen we opmaken dat de GRANAATAPPEL, in de hand van Jezus of Maria, door de kunstenaars gebruikt is als een esoterisch symbool is dat verwijst naar een kundalini-ontwaken.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Sandro Botticelli, circa 1488. Een uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) symboliseert de ontwaakte wervelkolom.

Sandro (Alessandro) Filipepi called Botticelli. EEN BEEN (klik hier) van het kindje Jezus is opgetrokken; dit is een verwijzing naar de versmelting van de dualiteit/twee polaire energiebanen (2=1).

Pietro di Domenico

Hans Holbein. De ACHTPUNTIGE MORGENSTER (klik hier) is ook een kundalini-symbool.

Fillippo Lippi. Slechts EEN BEEN (klik hier) van Jezus is zichtbaar: een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Lees meer over de KUNDALINI IN DE BIJBEL in mijn boek Kundalini-ontwaken.

Sint Agnes, Francesco de Mura. De MIDDELVINGER (klik hier) symboliseert de ontwaakte wervelkolom.

Neri di Bicci. Maria’s SJAAL loopt vanaf de granaatappel, die ligt op de schoot (BEKKEN) van het kindje Jezus, naar haar HOOFD.

Master of the Castello Nativity, circa 1448 and 1450, Lower Saxony State Museum, Hannover, Germany. Het kindje Jezus heeft in één hand een GRANAATAPPEL en zijn andere hand onder de jurk van zijn moeder, ter hoogte van de WERVELKOLOM: de plek waar de granaatappel/kundalini zich bevindt. Staan op EEN BEEN (klik hier) verwijst naar de versmelting van de dualiteit/twee polaire energiebanen (2=1).

Donatello o Luca della Robbia. Slechts EEN BEEN (klik hier) van Jezus is zichtbaar; een verwijzing naar de versmelting van de dualiteit/twee polaire energiebanen (2=1).

Bernardino di Mariotto. De halsketting van ROOD KORAAL (klik hier) verwijst naar de kundalini-energie. De GOUDVINK met zijn kleuren ZWART, WIT EN ROOD verwijst naar het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Bartolomeo Montagna. Ook de GEKRUISTE BENEN (klik hier) van het kindje Jezus verwijzen naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Master Of The Castello Nativity. Het kindje Jezus houdt zowel een GRANAATAPPEL als een RODE HAARLOK van zijn moeder vast: beide symboliseren de kundalini. De DRIE TAKKEN met bloemen op de voorgrond staan voor de drie energiebanen die betrokken zijn bij een kundalini-ontwaken.

Benozzo Gozzoli (follower of), circa 1450-1500.