KUNDALINI SYMBOLEN

Een Been

Symbool voor:
de versmelting van de polaire energieën, innerlijke eenwording / het heilige huwelijk (2=1)

Voorbeelden

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Één been op de grond (zittend of staand), in plaats van twee, symboliseert de versmelting van de polaire energieën (het heilige huwelijk).
Hieronder een aantal voorbeelden uit verschillende spirituele tradities.

De hindoegod Ganesha

De Boeddha op jongere leeftijd

De Romeinse god Mercurius (Hermes bij de Grieken) met zijn staf de CADUCEUS, het klassieke symbool voor een kundalini-ontwaken. (Jacob Matham, 1597)

Tarotkaart nr 11 Kracht. Tarot van Marseille (Jacques Vieville), 17e eeuw. Klik hier voor de symbolische betekenis van tarotkaart Kracht.

Het proces van het MAGNUM OPUS in symbolen. EEN BEEN van de vrouw (SOPHIA/DE KUNDALINI) komt onder haar rok uit: zij personifieert de goddelijke energieën die de innerlijke eenwording, in de alchemist, tot stand brengen. De zeven bloemen staan voor de zeven chakra’s. (Gravure van ‘De Vijfde Sleutel’, uit het alchemistische manuscript ‘De Twaalf Sleutels van Basilius Valentinus’, circa 1600).

Venus, Mars en Mercurius (met CADUCEUS!), Bartholomäus Spranger, 1587. Lees het artikel ‘De Alchemie van Liefde’ over Venus en de kundalini-energie.

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DEAFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Andrea del Sarto

Bartholomeus Spranger

Bernardino Lanino, 1563.

Francesco Squarcione

Michelangelo Anselmi, Dayton Art Institute.

Luca Signorelli

Giovanni Bernardino Azzolino. De heilige links wijst naar haar BEKKEN.

Jan Gossaert (Mabuse), Kunsthistorisches Museum, Wenen.

Pordenone

Pelagonitissa, 1422, Galerie d’art de Skopje, Macedonië. De ARMEN van het kindje Jezus roepen het beeld op van een opstijgende (kundalini-)SLANG. De GEZICHTEN tegen elkaar verwijst naar de versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke/het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Diana Benedetto, 1486.

Michael Pacher. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD verwijzen naar het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist. Lees over de VERRIJZENIS in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van de vierde evangelie’.

Corrado Giaquinto, 18e eeuw.

Il Sodoma, 1513, Galleria Sabauda, Turijn. De apostel JOHANNES (op de voorgrond met adelaar) ziet er uit als een VROUW. Dit is een verwijzing naar MARIA MAGDALENA. Lees hierover in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van de vierde evangelie’.

Jacopo Pontormo

Francisco de Zurbarán

Kunstenaar onbekend

Jacopino di Francesco (pseudo)

Moretto da Brescia

Paolo Veronese. De DOOP van Jezus is een metafoor voor een TRANSFORMATIEPROCES. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Giuseppe Cesari

Francesco Granacci

Lucas Cranach

Giorgio Schiavone. Het RODE KORAAL (klik hier) om de hals van Jezus is een kundalini-symbool.

Carlo Crivelli, 1485.

Orazio Samacchini. Lees over de symboliek in het GEBOORTEVERHAAL van Jezus in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Lucas Cranach de Oudere, circa 1535.

Denys Calvaert (attr.)

William Adolphe Bouguereau

Bonifacio de Pitati

Giovanni Battista Crespi (Il Cerano), 1527. De DOOP is een INNERLIJK proces: een metafoor voor een KUNDALINI-ONTWAKEN. Daarom heeft de kunstenaar Jezus zo weinig kleur gegeven. De DUIF van de Heilige Geest hangt boven BEIDE mannen. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Sebastiano Florigerio, eerste helft 16e eeuw.

De Vlucht naar Egeypte, Hernando Llanos. Lees over de diepere betekenis van de vlucht van Jozef en Maria met Jezus naar Egypte in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Het mystieke huwelijk van de heilige Catherina

Veel kunstenaars hebben het thema van het mystieke huwelijk van de heilige Catherina met het kindje Jezus
(waarbij Jezus een trouwring schuift om de vinger van de heilige) gebruikt om te verwijzen naar een kundalini-proces, en het innerlijke heilige huwelijk (2=1).

Correggio, 1510.

Giovanni Bernardino Azzolino

Francesco da Cotignola (Zaganelli), begin 16e eeuw.

Johannes de Doper

Al tweeduizend jaar wordt Johannes de Doper gezien als degene die de komst van de Messias eerst voorspelt en Jezus vervolgens als ‘het Lam van God’ herkent bij zijn doop in de Jordaan. Johannes de Doper was echter niet slechts de aankondiger van Jezus. Hij was Jezus. Hij werd een Christos, een gezalfde, na een proces van kundalini-ontwaken. Lees hierover in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Er is door de eeuwen heen altijd een groep ingewijden geweest die wist dat Johannes de Doper Jezus was.
Vele kunstenaars hebben dit (verhuld) in hun schilderijen verwerkt.

Caravaggio (pseudo), 17e eeuw.

Raffaello Sanzio (Raphael), 1518. Johannes de Doper en Jezus staan allebei met een been in de kribbe van Jezus.

Hans Rottenhammer

Tanzio da Varallo. Ook het lam naast Johannes heeft zijn pootjes gekruist (2=1).

Guido Reni

Italiaanse school, 18e eeuw. Ook van het lam naast Johannes is maar een voorpootje zichtbaar.

De heilige Sebastiaan

In veel schilderijen van de heilige Sebastiaan, die gestorven is als een martelaar, met pijlen doorzeefd, is kundalini-symboliek verwerkt. Sebastiaan wordt vaak afgebeeld staand op een been, en de wijze waarop zijn armen zijn vastgebonden aan de boom roept het beeld op van (de spiraalbeweging van) een opstijgende (kundalini-)slang.

L’église Saint-Jean Baptiste, Saint-Jean-de-Côle, Dordogne.

Johann König

Universiteitsbibliotheek Gent

Jusepe de Ribera, 1652.