KUNDALINI SYMBOLEN

Dubbelkoppige Adelaar

Symbool voor: een voltooid proces van kundalini-ontwaken

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

De DUBBELKOPPIGE ADELAAR is een oeroud symbool, dat we terug kunnen vinden in meerdere culturen en spirituele tradities, en dat staat voor Godsrealisatie. Een adelaar staat voor de overwinning van de geest op de materie. De twee koppen staan voor de dualiteit, die versmolten is tot een (goddelijke) eenheid.

In de alchemie staat de DUBBELKOPPIGE ADELAAR voor het voltooide Magnum Opus (proces van Godsrealisatie) van de alchemist. Op een aantal van de onderstaande alchemistische emblemen wordt een link gelegd tussen het Magnum Opus en Christus.

Gravure uit Medicinisch- Chymisch- und Alchemistisches Oraculum, 1755.

Buch der heiligen Dreifaltigkeit, eerste helft 15e eeuw.

Uit: Figurarum Aegytiorum Secretarum, 18e eeuw.

Illustratie uit Ars Magna Lucis et Umbrae, Kircher, 1646.

Alchemistisch Arabisch tekstdocument, 18e eeuw, British Library.

Buch der Heiligen Dreifaltigkeit

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DEAFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

Het was relatief makkelijk voor kunstenaars om het esoterische symbool van de DUBBELKOPPIGE ADELAAR te gebruiken in hun werk, omdat in de tijd van Jezus de adelaar het symbool was van Romeinse bezetter (zie hiernaast). Blijkbaar drong het tot de opdrachtgevers van de onderstaande schilderijen – meestal de kerk – niet door dat de Romeinse adelaar slechts één kop had!

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Tiziano Vecellio (Titian), 1544, Palazzo ducale di Urbino. Lees over de VERRIJZENIS en de KUNDALINI in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Quinten Massijs

Quentin Massijs, circa 1510-15, Rijksmuseum

Anthony van Dyck, 1630.

St Gregory’s vijf preken, miniatuur uit het getijdenboek (Poitiers), eind 15e eeuw.

De apostel Johannes gekookt in olie,
Frans Francken de Oude (attr. to).

Hieronymus Bosch

Master Morrison, 1510.

Michele da Verona. Ook de SCHORPIOEN (klik hier) is een symbool voor een kundalini-ontwaken. Een CIRKEL en een VIERKANT verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’ (klik hier), een metafoor uit de alchemie voor het MAGNUM OPUS (lees: een voltooid kundalini-proces)

Anoniem, 15e eeuw.

Hieronymus Francken de Oudere. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD staan voor de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Pieter Brueghel de Jongere

Simon de Vos. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD staan voor de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

De Emmausgangers, Tiziano Vecellio (Titian).

Christus in discussie met de Schriftgeleerden, Bernard van Orley, 1e helft 16e eeuw.

North Netherlandisch School, circa 1475.

Saint Apollonia blind gemaakt, Giovanni d’Alemagna, 1440-1445. De spiraalvormige PILAAR (klik hier) is een symbool voor de ontwaakte wervelkolom. De VROUW MET VLEUGELS, bovenop de pilaar, is SOPHIA/de kundalini-shakti. Zie de alchemistische afbeelding rechts.

SOPHIA/de kundalini-shakti, staand op de maan
(Aurora Consurgens, 15e eeuw).

The Aachen Passion Altar, 1510.
Lees over de symboliek in het verhaal over de kruisiging in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Detail van links. Een EENHOORN (klik hier) verwijst naar de opening van het DERDE OOG en is een kundalini symbool.

Jorg Ratgeb Herrenberger. The FLAGELLATION (click here) of Jesus is a metaphor for the PURIFYING effect of the kundalini energy.

Detail