KUNDALINI SYMBOLEN

Terug naar index

Dubbele cirkel

Symbool voor:
de vereniging van de polariteiten, innerlijke eenwording => een onderdeel van het proces van kundalini-ontwaken.

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

De dubbele cirkel is een symbool uit de alchemie en staat voor de versmelting van de polaire energieën/dualiteit;
de kern van het Magnum Opus (de alchemistische benaming voor het proces van Godsrealisatie).

De ‘Steen der Filosofen’. De dubbele cirkel staat voor het ‘Ei der Filosofen’: één van de vele alchemistische metaforen voor Godsrealisatie. (De Tiende Sleutel, Basilius Valentinus, 1599)

De mythische figuur Hermes Trismegistus toont de vervaardiging van de ‘Steen der Filosofen’, het eindproduct van het Magnum Opus. Op de rechterpagina versmelten twee zonnen (de dualiteit) tot één. (De Chemia Seniores, 1566)

Het Magnum Opus van de Alchemist. De passer, die op de grote en de kleine cirkel rust, staat voor de versmelting van beide. (Atalanta Fugiens, 1617)

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DEAFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In schilderijen wordt het (verborgen) symbool van de DUBBELE CIRKEL vaak gecombineerd met objecten in de kleuren goud en zilver. Deze kleuren staan voor de zon en de maan en hiermee voor de dualiteit, die is versmolten in Jezus, Johannes de Doper en Maria Magdalena. Daarnaast is goud de kleur die geassocieerd wordt met het Magnum Opus: een voltooid kundalini-ontwaken.

In een aantal van de onderstaande schilderijen heeft de kunstenaar het alchemistische symbool van de DUBBELE CIRKEL gebruikt om aan ons te communiceren dat de onthoofding van Johannes de Doper een innerlijke gebeurtenis was, namelijk het afleggen van zijn ego, waarna hij zijn weg vervolgde onder de naam Jezus van Nazareth. Zie hiervoor mijn boek Johannes de Doper de Jezus de Christus werd.

Het esoterische/geheime TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1, klik hier), op sommige van de onderstaande schilderijen, heeft dezelfde betekenis als de DUBBELE CIRKEL.

Meister des Wittingauer Altars. Aan hemel staan zespuntige sterren: een verwijzing naar het HEXAGRAM (klik hier), een symbool voor het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). De VISSENGRAAT (klik hier) op het hoofd van de man linksonder is ook een verwijzing naar een kundalini-ontwaken.

Jezus met Maria Magdalena en Martha, Christen Dalsgaard. In mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’ kun je lezen over haar speciale relatie tot Jezus.

De geboorte van de Maagd (Maria), Fernando Gallego.

De Mannaregen, anoniem, 1510-1520, Rijksmuseum. Lees over kundalini-symboliek in het Oude Testament, in mijn boek Kundalini-ontwaken’.

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre Puvis de Chavannes, 19e eeuw. Lees over de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes in mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

De Heilige Familie, Frans Floris I, 16e eeuw. Lees in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’ over de diepere betekenis van de geboorte van het Christuskind.

Hans Memling

Martha en Maria Magdalena, Caravaggio. De vierkante lichtreflectie in de ronde spiegel verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’ uit de alchemie; een metafoor voor het Magnum Opus. In mijn boek over Maria Magdalena (klik hier) kun je lezen over haar kundalini-ontwaken.

Hans Leonhard Schäufelein. Voor de symboliek rond het Laatste Avondmaal, zie mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

Het hoofd van Johannes de Doper, Juan de Valdés Leal, 17e eeuw. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

De verloving van Maria met Jozef, anoniem, 1525-1549, Rijksmuseum. De verloving van Maria en Jozef staat symbool voor het innerlijke HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Juan de Flandes. De UIL is een symbool voor Wijsheid/Sophia/de kundalini-shakti. Lees hierover in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Salome met het hoofd van Johannes de Doper, Jacob Cornelisz. van Oostzanen, Rijksmuseum. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

Jan Joest of Kalkar, 1508. Voor de diepere betekenis van de maagdelijke geboorte van Jezus, zie mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

Neri di Bicci, 1450-60.

Maria Tenhemelopneming, Antonio de Torres. De man linksonder wijst met twee vingers (2=1) naar zijn hart/wervelkolom: de (innerlijke) ‘Hemelvaart’ is het gevolg van een kundalini-ontwaken.

Adriaen Isenbrandt (attr. to), Rijksmuseum.

De apostel Johannes, Piero di Cosimo. De vrouwelijke trekken van de apostel Johannes zijn een verwijzing naar Maria Magdalena. Zie hiervoor mijn boek over haar. De goudkleurige afwerking van het blauwe tuniek is een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier).

Maerten Jacobsz. van Heemskerck. De man op het paard wijst naar zijn BEKKEN, de verblijfplaats van de kundalini. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD van zijn kleding zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Oude Koptische icoon. Lees over de diepere betekenis van de kruisiging in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

De Bruiloft te Kana, Juan de Flandes, 1500-1504. De dubbele cirkel is geplaatst tegen een achtergrond van vierkanten. Dit verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’ uit de alchemie; een metafoor voor het Magnum Opus. Lees over de symboliek rond de Bruiloft in Kana, in mijn boek Kundalini-ontwaken.

De Bruiloft te Kana, Hieronymus (Jeroen) Bosch, 1500. Het dessin op het doek achter Jezus verwijst naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Lees over de diepere betekenis van de Bruiloft in Kana, in mijn boek Kundalini-ontwaken.

De Besnijdenis van Jezus, Albrecht Dürer. Voor symbolen die verwijzen naar de PIJNAPPELKLIER klik hier. De achtpuntige MORGENSTER (klik hier) is een kundalini-symbool.

Heinrich Lutzelmann, 1485. De uitgestrekte MIDDELVINGER staat voor de ontwaakte wervelkolom. De linten van de GESEL (klik hier) zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier).

Het Mystieke Huwelijk van de heilige Catharina, Antonio da Correggio.

Battista Dossi, 1533-1534.

Martha en Maria Magdalena, Bernardo Luini. In mijn boek over Maria Magdalena (klik hier) kun je lezen over haar kundalini-ontwaken. Het HALSSNOER op de tafel is een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier).

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre-Cécile Puvis de Chavannes, circa 1869. De VIJGENBOOM (klik hier) is een kundalini-symbool. De kleuren ROOD EN WIT verwijzen in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). 

Francesco Cavazzoni. Lees over de symboliek rond het Laatste Avondmaal in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Christus in de woestijn bediend door engelen, Pietro Mera (attr. to). De twee identieke flesjes op de schotel bevestigen de dubbele cirkel-symboliek van 2=1. Lees in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’ over de diepere betekenis van het verblijf van Jezus in de woestijn.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Sano di Pietro. De tralies zijn een verwijzing naar de CHAKRA’S: bij het zesde chakra vindt de (spirituele) onthoofding plaats. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

Jezus voor Pilates, Domenico Robusti Tintoretto. Zowel de kleurcombinatie ROOD-WIT als GOUD-ZILVER staat in de alchemie voor de versmelting van de polariteiten, oftewel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

De Bruiloft te Kana, Matías de Arteaga y Alfaro. De opvallend rode, piramidevormige SERVIESKAST verwijst naar een kundalini-ontwaken. De combinatie GOUD EN ZILVER (zon en maan) verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Het Laatste Avondmaal, Alonso Vázquez. De combinatie GOUD EN ZILVER verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Het Laatste Avondmaal, Cosimo Rosselli. De combinatie GOUD EN ZILVER (zon en maan) verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD (twee mannen links) zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Terug naar index