KUNDALINI SYMBOLEN

Dubbele Cirkel

Symbool voor:
de vereniging van de polariteiten, innerlijke eenwording => een onderdeel van het proces van kundalini-ontwaken.

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

De dubbele cirkel is een symbool uit de alchemie en staat voor de versmelting van de polaire energieën/dualiteit;
de kern van het Magnum Opus (de alchemistische benaming voor het proces van Godsrealisatie).

De ‘Steen der Filosofen’. De dubbele cirkel staat voor het ‘Ei der Filosofen’: één van de vele alchemistische metaforen voor Godsrealisatie. (De Tiende Sleutel, Basilius Valentinus, 1599)

De mythische figuur Hermes Trismegistus toont de vervaardiging van de ‘Steen der Filosofen’, het eindproduct van het Magnum Opus. Op de rechterpagina versmelten twee zonnen (de dualiteit) tot één. (De Chemia Seniores, 1566)

Het Magnum Opus van de alchemist. De passer, die op de grote en de kleine cirkel rust, staat voor de versmelting van beide. (Atalanta Fugiens, 1617)

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DEAFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

In schilderijen wordt het (verborgen) symbool van de DUBBELE CIRKEL vaak gecombineerd met objecten in de kleuren goud en zilver. Deze kleuren staan voor de zon en de maan en hiermee voor de dualiteit, die is versmolten in Jezus, Johannes de Doper en Maria Magdalena. Daarnaast is goud de kleur die geassocieerd wordt met het Magnum Opus: een voltooid kundalini-ontwaken.

In een aantal van de onderstaande schilderijen heeft de kunstenaar het alchemistische symbool van de DUBBELE CIRKEL gebruikt om aan ons te communiceren dat de onthoofding van Johannes de Doper een innerlijke gebeurtenis was, namelijk het afleggen van zijn ego, waarna hij zijn weg vervolgde onder de naam Jezus van Nazareth. Lees over dit goed bewaarde geheim in mijn boek Johannes de Doper de Jezus de Christus werd.

Het esoterische/geheime TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1), op sommige van de onderstaande schilderijen, heeft dezelfde betekenis als de DUBBELE CIRKEL.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Meister des Wittingauer Altars. De kleine ZWARTE, GELE EN RODE bollen op de WITTE kist zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist. Ook de VISSENGRAAT (klik hier) op het hoofd van de man linksonder is een verwijzing naar een kundalini-ontwaken.

Jezus met Maria Magdalena en Martha, Christen Dalsgaard. Lees in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’ over Maria’s bijzondere relatie met Jezus.

De geboorte van de Maagd (Maria), Fernando Gallego.

De Mannaregen, anoniem, 1510-1520, Rijksmuseum. Lees over kundalini-symboliek in het Oude Testament, in mijn boek Kundalini-ontwaken’.

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre Puvis de Chavannes, 19e eeuw.

De Heilige Familie, Frans Floris I, 16e eeuw. Lees in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’ over de diepere betekenis van de geboorte van het Christuskind.

Hans Memling

Martha en Maria Magdalena, Caravaggio. De VIERKANTE lichtreflectie in de RONDE spiegel verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’: een metafoor uit de alchemie voor het Magnum Opus. Lees over het kundalini-ontwaken van Maria in mijn boek: Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie.

Hans Leonhard Schäufelein. Voor de symboliek rond het Laatste Avondmaal, zie mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

Het hoofd van Johannes de Doper, Juan de Valdés Leal, 17e eeuw. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

De verloving van Maria met Jozef, anoniem, 1525-1549, Rijksmuseum. De verloving van Maria en Jozef staat symbool voor het innerlijke HEILIGE HUWELIJK (klik hier).

Juan de Flandes. De UIL is een symbool voor Wijsheid/Sophia/de kundalini-shakti. Lees hierover in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Salome met het hoofd van Johannes de Doper, Jacob Cornelisz. van Oostzanen, Rijksmuseum. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

Jan Joest of Kalkar, 1508. Voor de diepere betekenis van de maagdelijke geboorte van Jezus, zie mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

Neri di Bicci, 1450-60.

Maria Tenhemelopneming, Antonio de Torres. De man linksonder wijst met twee vingers (2=1) naar zijn HART/WERVELKOLOM: de (innerlijke) ‘Hemelvaart’ is het gevolg van een kundalini-ontwaken.

Adriaen Isenbrandt (attr. to), Rijksmuseum.

De apostel Johannes, Piero di Cosimo. De goudkleurige afwerking in het midden van het blauwe tuniek is een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). De vrouwelijke trekken van de apostel Johannes zijn een verwijzing naar Maria Magdalena. Lees over dit grote, goed bewaarde, geheim in mijn boek “Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie”.

Maerten Jacobsz. van Heemskerck. De apostel Johannes (links) wijst met TWEE VINGERS (2=1) naar het BEKKEN van Maria, de verblijfplaats van de kundalini. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Oude Koptische icoon. Lees over de diepere betekenis van de kruisiging in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’.

De Bruiloft te Kana, Juan de Flandes, 1500-1504. De DUBBELE CIRKEL is geplaatst tegen een achtergrond van VIERKANTEN. Dit verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’ (klik hier): een metafoor uit de alchemie voor het Magnum Opus. Lees over de symboliek rond de Bruiloft in Kana, in mijn boek Kundalini-ontwaken.

De Bruiloft te Kana, Hieronymus (Jeroen) Bosch, 1500. Het dessin op het doek achter Jezus verwijst naar de PIJNAPPELKLIER (klik hier). Lees over de diepere betekenis van de Bruiloft in Kana, in mijn boek Kundalini-ontwaken.

De Besnijdenis van Jezus, Albrecht Dürer. Voor symbolen die verwijzen naar de PIJNAPPELKLIER klik hier. De achtpuntige MORGENSTER (klik hier) is een kundalini-symbool.

Heinrich Lutzelmann, 1485. De uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) staat voor de ontwaakte wervelkolom. De linten van de GESEL (klik hier) zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). De DUBBELE CIRKELS zijn geplaatst tegen een achtergrond van VIERKANTEN. Dit verwijst naar ‘SQUARING THE CIRCLE’ (klik hier): een metafoor uit de alchemie voor het Magnum Opus.

Het Mystieke Huwelijk van de heilige Catharina, Antonio da Correggio.

Battista Dossi, 1533-1534.

Martha en Maria Magdalena, Bernardo Luini. Het HALSSNOER op de tafel is een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). Lees over het kundalini-ontwaken van Maria in mijn boek: Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie.

De onthoofding van Johannes de Doper, Pierre-Cécile Puvis de Chavannes, circa 1869. Het grote VIJGENBLAD (klik hier) dat op de grond ligt verwijst naar een kundalini-ontwaken. De kleuren ROOD EN WIT staan in de alchemie voor de polaire energieën, die versmelten tijdens het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). 

Francesco Cavazzoni. GOUD EN ZILVER (zon en maan) staan in de alchemie voor de polaire energieën, die versmelten tijdens het HEILIGE HUWELIJK (klik hier)De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD zijn een verwijzing naar het MAGNUM OPUS (klik hier).

Christus in de woestijn bediend door engelen, Pietro Mera (attr. to). De twee identieke FLESJES op de SCHOTEL bevestigen de symboliek van de DUBBELE CIRKEL: 2=1. De WITTE KONIJNEN zijn er verwijzing naar de alchemie. Lees in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’ over de diepere betekenis van het verblijf van Jezus in de woestijn.

De Onthoofding van Johannes de Doper, Sano di Pietro. De tralies zijn een verwijzing naar de CHAKRA’S: bij het zesde chakra vindt de (spirituele) onthoofding plaats. Voor de diepere betekenis van de onthoofding van Johannes, zie mijn boek ‘Johannes de Doper, die Jezus de Christus werd’.

Jezus voor Pilates, Domenico Robusti Tintoretto. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD zijn een verwijzing naar het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

De Bruiloft te Kana, Matías de Arteaga y Alfaro. De opvallend rode, piramidevormige SERVIESKAST verwijst naar een kundalini-ontwaken. De combinatie GOUD EN ZILVER (zon en maan) verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier).

Het Laatste Avondmaal, Alonso Vázquez. De combinatie GOUD EN ZILVER verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). De kleuren ZWART, WIT EN ROOD (man rechts) verwijzen naar het MAGNUM OPUS (klik hier).

Het Laatste Avondmaal, Cosimo Rosselli. De combinatie GOUD EN ZILVER (zon en maan) verwijst in de alchemie naar de versmelting van de polariteiten, ofwel het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD (twee mannen links) zijn een verwijzing naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist. Lees over de symboliek in het verhaal van het Laatste Avondmaal in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.