KUNDALINI SYMBOLEN

De Drie Hazen

Symbool voor: de opwaartse beweging van de kundalini-energie

Mysterieus symbool

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Het motief van de Drie Hazen is een cirkelvormig symbool dat gevonden kan worden op heilige plaatsen in het oosten, het midden en het westen, en dat in veel religies is overgenomen. De vroegste voorbeelden ervan zijn te vinden in China en later in Mongoolse kunst, Russische relikwieën en in synagoges en kathedralen. Het symbool bestaat uit drie hazen of konijnen die elkaar in een cirkel najagen. Lees meer op Wikipedia

Kathedraal van Paderborn, Duitsland, begin van de 16e eeuw.

Een Poeriembord. Dit wordt gebruikt in de joodse traditie om voedselgeschenken op Poerim te bezorgen. (Berlijn-collectie)

Het natuurreservaat Gwithian Towans bij Hayle in Cornwall

Pax et Gaudium (vrede en vreugde), locatie onbekend.

Caissonplafond van Mogao-grot 407 in China, Sui-dynastie 581-618.

Kerk van Anjeux, Haute-Saône, Frankrijk, eind 15e, begin 16e eeuw.

Kapel van Notre-Dame du Chardonneret de Thiélouze, Frankrijk.

Mogao Cave 139, China, Late Tang dynasty, 848-906.

Een graf op de Joodse begraafplaats van Sataniv, Oekraïne.

Egyptisch of Syrisch aardewerkfragment, Cairo Museum, ca 1200.

St. Pauluskathedraal in Münster, Duitsland.

St. Petrus en St. Pauluskerk, Wissembourg, Frankrijk.

De circulaire beweging symboliseert de OPSTIJGENDE kundalini-shakti. De DRIEHOEK die gevormd wordt door de oren van de hazen, verwijst naar (de vorm van) het HEILIGBEEN. Tevens staat in de klassieke alchemie een driehoek met de punt omhoog voor het element VUUR.

Links een tekening van ‘de slangenpilaar’ uit Delphi, rechts de huidige staat van de pilaar, opgericht in 447 voor Christus.

Meesteres van dieren / Slangenheks (Ormhäxan) steen uit Gotland, Zweden (Fornsalen Museum).

De ‘kundalini-godin’ Shakti als een vrouwelijke gestalte in een schaal (het BEKKEN, de Heilige Graal) met goddelijk VUUR, en als een opgerolde slang (gouache uit Rajasthan, India, 19e eeuw).

Dieren die een TRISKELE vormen, Merovingische periode, Laon Museum.

Een moderne variant op het symbool van de DRIE HAZEN is een PROPELLER.

Alchemie

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Emblemen uit de spirituele traditie van de alchemie met symboliek die verwijst naar de CIRCULAIRE BEWEGING (spiraalbeweging omhoog van een slang) van de OPSTIJGENDE KUNDALINI:

In de DRIEHOEK staat het symbool voor MERCURIUS, de god met de CADUCEUS (klik hier). De DUBBELE CIRKEL (klik hier) symboliseert het HEILIGE HUWELIJK. De godin VENUS is een personificatie van de kundalini-shakti. Lees hierover in het artikel ‘De Alchemie van Liefde’. (Basilius Valentinus, Chymische Schrifften, Hamburg, 1717)

De VIER VOGELS (raaf, zwaan, feniks, pauw) staan voor fases in het alchemistische proces van het MAGNUM OPUS. De MAN en de VROUW symboliseren de POLAIRE ENERGIEËN. (De Negende Sleutel, Basilius Valentinus, 1625)

Een alchemist is zijn DIERLIJKE energieën/natuur aan het ZUIVEREN en SUBLIMEREN. Embleem uit de 17e eeuw.

Alchemistische emblemen met een DRIEHOEK als symbool voor het HEILIGBEEN, in combinatie met andere elementen die verwijzen naar het kundalini-proces:

De DRAAK in/bij het HEILIGBEEN symboliseert de kundalini-energie die nog de lagere chakra’s voedt. Deze energie moet opstijgen (de in een cirkel bewegende SLANGEN) naar de hogere chakra’s. (Gravure uit De Twaalf Sleutels van Valentinus, Musaeum Hermeticum, Frankfurt, 1678)

De kundalini (de DRAAK) ligt nog te slapen bij het heiligbeen. De ZON en de MAAN staan voor de twee polaire energiebanen, die zich ook in het bekken bevinden. MARIA EN KIND staan voor de goddelijke geboorte in de mens. De RAVEN symboliseren de ZUIVERENDE werking van de kundalini als zij ontwaakt. (Johann Daniel Mylius, Philosophia reformata, Frankfurt 1622)

Sophia staat op een DRIEHOEK. Zij personifieert de goddelijke energie (het kundalini-vuur) die omhoog stroomt vanaf het HEILIGBEEN. De overige elementen verwijzen naar het innerlijke HEILIGE HUWELIJK. (Les Rudiments de la Philosophie Naturelle, Nicolas de Locques, 1665)

De DRIEHOEK in het hart staat voor het element (goddelijk) VUUR. In de bovenste DRIEHOEK, met de punt naar beneden, staat IEOVA (Jehova). Deze verwijst naar het goddelijke bij het HEIIGBEEN. (The Mystical Heart Emblems of Paul Kaym and Nicolas Haublin)

De koning en koningin verwijzen naar het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). Saturnus werkt met het vuur tussen zijn benen: zijn seksuele energieën worden uitgezuiverd en gesublimeerd door de kundalini. De WOLF (het dierlijke in de mens) die over de DRIEHOEK MET VUUR springt, betekent hetzelfde. (De Eerste Sleutel, De twaalf Sleutels, Basilius Valentinus, 1678)

Johann Daniel Mylius, Philosophia reformata, Frankfurt 1622

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

De Tenhemelopneming van Maria Magdalena, Madeleine kerk, Parijs. Lees over het kundalini proces van Maria in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

De Tenhemelopneming van de Maagd, Daniele da Volterra, 1548-50. De man op de voorgrond wijst naar zijn HOOFD: hier vindt de tenhemelopneming plaats. Dit is de eindfase van het kundalini-proces. Hij gebruikt hiervoor zijn MIDDELVINGER (klik hier): een verwijzing naar de ontwaakte wervelkolom.

De jonge Christus in discussie met de Schriftgeleerden, Bernardino Butinone, circa 1490. Lees over het kundalini proces van Jezus in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

De Goddelijke Herder, Juan Rodriguez Juarez, ca. 1718. De SCHAPEN zijn WIT MET ROOD (klik hier) gevlekt: deze twee kleuren verwijzen in de alchemie naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1). De opening van de ZEVEN CHAKRA’S (de fontein) door de kundalini-energie wordt beschreven in de Bijbel. Lees hierover in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

Agnolo Bronzino

Bartolomeo Ramenghi (Il Bagnacavallo). Lees over de GODDELIJKE GEBOORTE in de mens in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Theotokos Pelagiotissa (van de zee) icoon, 15e eeuw. De gezichten van Maria en kindje Jezus tegen elkaar, verbeeldt het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Moretto da Brescia. De SCHADUW van Jezus heeft de vorm van een triskele.

José de Ribera. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier).

Giacomo Francia

Meister des Andreasaltars, Kunsthistorisches Museum. De vorm van de BLINDDOEK om het hoofd van Jezus verwijst naar kundalini-symbool de KNOOP VAN ISIS (klik hier).

Benjamin West, 1805. De kleuren WIT EN ROOD, van de kleding van de twee vrouwen, die samen ook een TRISKELE vormen, staan in de alchemie voor het HEILIGE HUWELIJK (klik hier). Lees over de verrijzenis van Jezus in mijn boek ‘Maria Magdalena, auteur van het vierde evangelie’.

Friedrich Herlin, St. Jacob hoogaltaar. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD van de kleding van de priester, alsmede de boeken in het altaar, verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier). Ook zijn BRIL (klik hier) is een kundalini-symbool. De ronde schijf op zijn voorhoofd heeft de vorm van een DUBBELE CIRKEL (klik hier): een alchemistisch symbool voor het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Maria van Salomé met echtgenoot Zebedeüs en kinderen Johannes en Jakobus. Sint-Servaasbasiliek, Maastricht, ca. 1480. Met de hand waarmee hij zijn BRIL vasthoudt maakt Zebedeüs het TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (2=1). Deze BRIL (klik hier) is een kundalini-symbool. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD van zijn kleding verwijzen naar het MAGNUM OPUS (klik hier) van de alchemist.

Hemelvaart, Fragment van een fresco, Kosovo Pec klooster.

Filippino Lippi en Pietro Perugino, 1507. De vorm van de twee omcirkelde DOEKEN verwijst naar kundalini-symbool de KNOOP VAN ISIS (klik hier). De DRIE SPIJKERS verwijzen, evenals de DRIE STRENGEN HAAR op het bekken van Maria Magdalena, naar de drie ENERGIEBANEN die betrokken zijn bij een kundalini-ontwaken.

Meester van het Tucher altaarstuk, Suermondt Ludwig Museum, circa 1440-50. De STOEL en het kindje Jezus hebben beide de vorm van een TRISKELE. De kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD verwijzen naar de vier fases van het MAGNUM OPUS (klik hier). Ook de BRIL (klik hier) is een kundalini-symbool.

Hemelvaart, Madox Brown, 19e eeuw. De man en vrouw onder Jezus symboliseren het HEILIGE HUWELIJK (2=1). De twee engelen die elkaar vasthouden verbeelden een REBIS (klik hier).

Kapel van Notre-Dame du Chardonneret de Thiélouze, Frankrijk. Detail zie rechts.

Kapel van Notre-Dame du Chardonneret de Thiélouze, Frankrijk.