KUNDALINI SYMBOLEN

Dennenappel

Symbool voor:
de pijnappelklier

Voorbeelden uit de Christelijke kunst

KLIK OP DE AFBEELDINGEN VOOR EEN VERGROTING

Door de eeuwen heen zijn er altijd ingewijden, kunstenaars en mystici geweest die wisten dat Jezus niet geboren was als ‘de Zoon van God’, maar een kundalini-ontwaken had doorgemaakt, waarna hij één was met zijn Goddelijke Vader. De evangelieschrijvers hebben deze spirituele waarheid op inventieve wijze, met onder andere gebruik van beeldtaal en woordspelingen, verborgen in hun teksten (zie mijn boeken). Door de rigide houding van de kerk kon de waarheid niet hardop worden uitgesproken, maar ondergronds, via esoterische groeperingen als de Vrijmetselaars, vond zij haar weg naar het schildersdoek.

DE DENNENAPPEL, een symbool voor de pijnappelklier, verhuld verwerkt in talloze schilderijen, moet ons vertellen dat alle gebeurtenissen in het leven van Jezus – zijn geboorte, doop, kruisweg, sterven en verrijzenis – metaforen zijn voor innerlijke processen, aangestuurd door de kundalini-energie. De boodschap voor ons: in ons bekken bevindt zich een bron van goddelijke energie die, als zij ontwaakt, ons in staat stelt hetzelfde spirituele transformatieproces te ondergaan als Jezus.

Master of the Life of the Virgin, 1480,
Szépmûvészeti Múzeum, Budapest, Hungary.

Pijnappelklier

HET TEKEN VAN HET HEILIGE HUWELIJK (twee vingers tegen elkaar: 2=1) zien we op veel schilderijen, in een of andere vorm, terug, vaak in combinatie met andere esoterische symboliek. Dit handgebaar verwijst naar een versmelting van de polaire energieën/dualiteit, en hiermee naar een proces van kundalini-ontwaken.

Voorbeeld van stof met
‘pijnappelklier-patroon’

Maagd en Kind met St Anna,
Antoon Claeissens.

Meister des Marienlebens Kreuzabnahme, circa 1465, Wallraf-Richartz-Museum.

Gasparo da Pesaro

Girolamo di Giovanni, Museum van Camerino.

Carlo Crivelli, 1472.

Nederdaling ter Helle, Alessandro Allori, 1584. Lees over de diepere betekenis van de ‘nederdaling ter helle’ in mijn boek ‘Johannes de Doper die Jezus de Christus werd’.

Meester van het Heilige Bloed,
Kapel van de heilige Maagd.

Master of Bonastre, midden 15e eeuw.

Allegorie van de hoop, Alessandro Turchi, 1620.

De heilige Catharina van Alexandrië, Francesco da Cotignola (attr.). De kralen op haar jurk zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). Een uitgestrekte MIDDELVINGER (klik hier) symboliseert de ontwaakte wervelkolom.

Madonna met Kind (Madonna Salting), Antonello da Messina. De GRANAATAPPEL (klik hier) in de handen van het kindje Jezus is een kundalini symbool.

Filippo Lippi, circa 1465.

Madonna di Campagna, Garbagna.

Denys Calvaert (after). Lees over de symboliek rond het Laatste Avondmaal in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Maagd en Kind met St. Catharina en St. Barbara, Meester van Hoogstraeten.

Johannes de Evangelist, Pedro Berruguete, St. Thomas altaarstuk. De visioenen van Johannes (Boek der Openbaringen) zijn het resultaat van activiteit van de pijnappelklier. 

De Maagd en Kind met St. Anna, Barend van Orley, circa 1520. De ketting van ROOD KORAAL (klik hier) om de hals van het kindje Jezus is een verwijzing naar een kundalini-ontwaken.

Giovanni di Paolo, Metropolitan Museum. De HANDEN van Maria zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier).

Girolamo di Giovanni, Polyptych of Gualdo Tadino, 1462.

De verschijning van de engel voor Sarah, Giovanni Battista Tiepolo, 1728. De kleuren ROOD EN WIT (klik hier) en de DUBBELE CIRKEL (klik hier) zijn beide een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1). Lees over kundalini-symboliek in het Oude Testament in mijn boek ‘Kundalini-ontwaken’.

Dionisio Baschenis, detail van de fresco’s in de pastorie,
Kerk van San Ludovico al Bretto di Camerata Cornello, 1504.

Sigmund Gleismüller (attr. to), eind 15e eeuw, Rijksmuseum. Lees over de symboliek in het kruisigingsverhaal in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Hugo van der Goes. De ACHTPUNTIGE STER (klik hier) op het tapijt bij de voeten van Maria is een kundalini symbool.

Juan de Borgoña, Catedral de Toledo.

Madonna en Kind, Cristoforo Caselli. Het kindje Jezus staat op ÉÉN BEEN (klik hier), dit is een verwijzing naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1).

Anoniem, Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge, België.

Pietro Perugino, 1495.

Master of the Thuison Altarpiece. Lees over de Intocht in Jeruzalem in mijn boek ‘Ecce Homo, de Beeldtaal van de Bijbel’. De geknoopte SJAAL van de man rechts verwijst naar de KNOOP VAN ISIS (klik hier), een symbool voor de PIJNAPPELKLIER.

Giovanni Boccati, Kerk van S. Eustachio in Belforte del Chienti. De KETTING van ROOD KORAAL (klik hier) om de hals van het Christuskind is een verwijzing naar een kundalini-ontwaken. De GOUDVINK heeft de kleuren ZWART, WIT, GEEL EN ROOD en verwijst hiermee naar het MAGNUM OPUS (klik hier).

Girolamo da Santacroce. De strategisch geplaatste STAF (klik hier) staat symbool voor de ontwaakte wervelkolom.

De Maagd en Kind met St. Stephanus en St. Laurentius,
Girolamo da Santacroceda, Northampton Museums.

Christus discussiërend met schriftgeleerden, Bernard van Orley. De verborgen DUBBELKOPPIGE ADELAAR (klik hier) op de vloer is een alchemistisch symbool voor een voltooid kundalini-process.

Giuseppe Catani Chiti, 1900.

Hans Memling, 1479. De ACHTPUNTIGE STER (klik hier) op het tapijt bij de voeten van Maria is een kundalini symbool.

Matthias Grunewald. Lees over de diepere betekenis van de maagdelijke geboorte in mijn boek ‘Ecce Homo, de beeldtaal van de Bijbel’.

Maestro de Perea. De ACHTPUNTIGE STER (klik hier) is een kundalini symbool.

Meister Francke. Het HEXAGRAM/zespuntige ster (klik hier) symboliseert de versmelting van de polaire energiebanen. De GESELING (klik hier) is een onderdeel van een kundalini-proces. Links wijst man naar het hart: wat afgebeeld is gaat om een innerlijk proces!

Heinrich Lutzelmann. De vrouwelijke trekken van de apostel Johannes (in Jezus’ armen) zijn een verwijzing naar Maria Magdalena. Lees hierover in mijn boek over haar.

Het martelaarschap van Sint Barbara, Hans Siebenbürger (waarsch.), 15e eeuw. De twee strengen HAAR verwijzen naar het HEILIGE HUWELIJK (2=1), net zoals de kleuren ROOD EN WIT van de muts. De kleine FLEURS-DE-LYS op de muts zijn een symbool voor de PIJNAPPELKLIER. Het ZWAARD (klik hier) wordt in het verlengde gehouden van de WERVELKOLOM: dit symboliseert de kundalini-energie die het EGO (het HOOFD) ‘verwijderd’.

Hans Pleydenwurff

Basilica di Sant’Abbondio. Het HEXAGRAM/zespuntige ster (klik hier) symboliseert de versmelting van de polaire energiebanen. De twee slangen zijn een verwijzing naar de CADUCEUS (klik hier). Ze staan voor de polaire energiebanen.