Ecce Homo

De beeldtaal van de bijbel

Soms kom je op een punt waarop het leven, dat je hebt gericht op de buitenwereld, zijn glans heeft verloren, net zoals in de parabel van de Verloren Zoon. Vaak begint er dan een zoektocht naar verdieping. Velen komen tijdens die tocht uit bij oosterse spirituele tradities die beter lijken te passen bij de moderne mens.

Echter, ook de bijbel, met name het Nieuwe Testament, bevat een schat aan tijdloze wijsheid, door de evangelisten op prachtige en inventieve wijze beschreven in beeldtaal.

Slechts een kleine groep ingewijden wist in de afgelopen eeuwen dat de bijbelverhalen ook gelezen konden worden als metaforen die tezamen een wegwijzer waren voor de mens die op zoek is naar God. De doop van Jezus in de Jordaan bijvoorbeeld en zijn genezingen, transfiguratie en kruisiging staan voor innerlijke processen. In beeldtaal vertegenwoordigen deze de fasen van zuivering, genezing, verlichting en vereniging met God.

In de bijbelvertalingen door de eeuwen heen is echter veel symboliek verloren gegaan.

De diepere laag van een verhaal zit vaak verborgen in een subtiele woordkeuze of geraffineerde zinsconstructies. Ik nodig je uit om de evangeliën met nieuwe ogen te lezen en je te laten raken en inspireren door de diepgang en rijkheid van deze geschriften.

Artikel Paravisie mei 2016

Relevante boekgegevens

Het boek is volledig in kleur en bevat bijzondere bijbelse illustraties (186 pagina´s). Hardcoveruitvoering.

Klik op de knop hieronder voor de inhoudsopgave en een volledig hoofdstuk als inkijkexemplaar (PDF)

Het boek is te koop bij alle boekwinkels in Nederland en België.
Ook kunt u het boek bestellen via de bekende boekenwebsites.

Titel Ecce Homo
Verkoopprijs €20,00 (verzendkosten hoeft u niet te betalen).
ISBN 9789491535666 (2e druk)
Verschenen december 2013
Bij Magdalena Uitgevers

Wilt u een door de auteur gesigneerd exemplaar bestellen, of wilt u op de hoogte blijven van de boeken van Anne-Marie, stuur dan even een e-mail

Recensies Ecce Homo

Bijbelsymboliek ontleed

Van de Rozenkruisers heb ik geleerd dat je de Bijbel ook heel anders kunt lezen: als een boek vol symboliek over geestelijke aangelegenheden en spirituele processen. Brokjes inzicht kreeg ik aangereikt, kraaltjes van wijsheid. Maar de kraaltjes regen zich nooit tot een volledige ketting aaneen. Dat gebeurde pas toen ik het boek van Anne-Marie Wegh las. In ‘Ecce Homo’ geeft zij aan de hand van Bijbelcitaten een voorbeeldig overzicht van wat het esoterisch christendom genoemd kan worden. Zij doet dat bovendien op een manier die zeer prettig leesbaar is en begrijpelijk voor eenieder, Bijbelvast of niet. Van de weg van de wedergeboorte tot de vereniging met God, Anne-Marie betoont zich de ideale reisleidster door het land van de Bijbelse beeldtaal. In de epiloog vat ze de belangrijkste lessen nog eens samen, om tot het ultieme advies te komen: maak van loslaten je levensmotto. Dat ga ik doen, Anne-Marie. Maar mag ik jouw prachtige boek alsjeblieft houden?

Niels Brummelman, Hoofdredacteur ParaVisie

Wat een prachtig boek!

Heel mooi vormgegeven. Degelijke, harde kaft, leeslint, mooie en kleurrijke afbeeldingen, heel mooi lettertype, twee kleurendruk van de tekst. Alles bij elkaar sijpelt de liefde waarmee jij en anderen eraan gewerkt hebben er aan alle kanten doorheen.

Wat me ook zeer aanspreekt is je verlangen dat mensen (christenen) de symbolische bril meer zouden opzetten, dat ze zouden gaan werken aan innerlijke groei, opdat het ego niet op de troon van God zou gaan zitten.
Ook je vrijmoedige spreken over God doet me goed en je mooie pogingen om de waarde van de christelijke traditie voor de lezers te ontvouwen.

En ook heel belangrijk… ik ben mijn leven lang al katholiek, heb theologie gestudeerd, veel vorming gehad in 30 jaar broeder zijn… en toch heb ik heel vaak mooie en frisse doorkijkjes van je aangereikt gekregen, nieuwe inzichten, getallen-betekenissen e.d.. en daarmee vind ik het een fris en inspirerend boek.

Fer van der Reijken ofm, Coördinator La Verna, Franciscaans centrum voor spirituele ontwikkeling
Amsterdam

Ter inspiratie voor spoorzoekers naar God

In dit boek wordt vanuit Johannes 19:5 de beeldtaal van het Nieuwe Testament besproken. In deze tekst wordt Jezus als de gekroonde koning voorgesteld met de doornenkroon en de purperen mantel. Pilatus presenteert hem aan het volk met de woorden ‘Zie de mens’.

De schrijfster, die in de pastorie van Horssen woont en werkt, biedt onder meer retraites aan. Zij plaatst het Nieuwe Testament in de sfeer van de symboliek. Het koninkrijk dat Jezus preekt, is een bewustzijnsstaat, een verruimd bewustzijn waarin men de aanwezigheid van God ervaart. De lezer wordt uitgenodigd de universele beeldtaal te ontcijferen. Daarbij worden Jungiaanse begrippen gebruikt..

Biblion

Boekbespreking

De bijbel is een Heilig boek en dat betekent dat elke tekst, ja zelfs elk woord zeker in de oorspronkelijke taal een symbool is. De oorspronkelijke taal van de bijbel is niet zomaar eenduidig aan te geven. Ons Oude Testament is afgeleid van de Joodse bijbel, de Tenach, met de 38 boeken, die in hun oorspronkelijke vorm in het Hebreeuws zijn opgeschreven op enkele uitzonderingen na, die in het Aramees zijn weergegeven. Het Nieuwe Testament is in alledaags Grieks geschreven, hoewel veel van wat Christus uitgesproken heeft in het Aramees gebeurde …

Lees volledige boekbespreking hier (PDF – 723 KB)

Evert Wagenaar, Centrum De Levensboom, www.levensboom.info

Lezersreacties

Ik heb je boek uit gelezen. Je vroeg om mijn reactie daarop. Ik vond het prachtig, het stimuleert om de bijbel weer te lezen, maar dan met andere ogen. Ik voel dat ik een nieuw begin kan maken, een eerste stap op weg naar dat wat ik al langer heb gemist en zocht. Bedankt daarvoor.

– Alfred –

Bij het lezen van dit bijzondere boek word je uitgenodigd tot zelfreflectie die leidt tot liefde voor jezelf en anderen.

– Grieta Kracht –  www.grietakracht.nl

Afkomstig uit een katholiek nest, groeide ik op met een zeer beperkte kennis van de bijbel. Door ontmoetingen met diverse mensen van protestantse huize, raakte ik er tientallen jaren geleden in geïnteresseerd. Ik volgde een paar bijbelcursussen, maar was allergisch voor de in mijn ogen vaak dogmatisch benadering van de bijbel. Dus toen ik las, dat Anne-Marie een boek over de beeldtaal van de bijbel had geschreven, werd ik nieuwsgierig. Niet lang daarna lag er een inkijkexemplaar in Merlijn. Het zag er aantrekkelijk uit: prachtige afbeeldingen, bijbelteksten in blauw, overige teksten in zwart, mooi papier en een lint als bladwijzer: de buitenkant was in ieder geval af! Bij het lezen van het voorwoord, viel mij de alinea op waarin Anne-Marie vertelt over de overeenkomst tussen de beeldtaal van dromen en die van de bijbel. Voor mij was er geen twijfel meer mogelijk: dit was iets voor mij. Een totaal andere benadering dan die ik kende, maar wel een die me aansprak. De beeldtaal van dromen was niet helemaal nieuw voor mij, want ik heb ooit een dromencursus gevolgd.

Eenmaal begonnen met het lezen van ‘Ecce Homo’ las ik het tot het laatste hoofdstuk. Toen stond het een paar maanden stil. Op onze vakantie naar Noorwegen nam ik het boek weer op. Ik las het laatste hoofdstuk en merkte dat het me heel erg raakte: de tranen liepen over mijn wangen. Waarom? Ik weet het niet. En toen begon ik weer bij het begin. En opnieuw raakte het me tot het diepst van mijn ziel. Inmiddels ben ik halverwege en staat het opnieuw even stil. Ik heb het gevoel, dat het lezen van het boek een proces is, dat op een diepere laag – het onderbewuste – doorwerkt. Hoe dat verder gaat uitpakken weet ik niet. Ik weet alleen, dat ik blij ben met het boek.

Wat me steeds weer opvalt is hoezeer Anne-Marie zich in de materie heeft verdiept. Zij gaat terug naar bronteksten. Dit is nodig, omdat veel vertalingen óf fouten bevatten óf weinig begrip hebben voor de symboliek in de verhalen. Daarnaast maakt ze af en toe een uitstapje naar andere godsdiensten. Zo is er de berijder van het witte paard (of een ander dier), metafoor voor degene die zijn dierlijke driften heeft overwonnen, dat in diverse andere religies – hindoeïsme, boeddhisme, islam – voorkomt. Ook vertelt ze over de verschillende niveaus waarop je de bijbel kunt lezen: als verhalen met een morele boodschap, als het bijzondere leven van Jezus, maar ook als een plattegrond voor de weg naar God. Toen ik dat las, moest ik ineens aan de Koran denken, waarover ik ooit hoorde vertellen, dat die op zeven niveaus gelezen kan worden. Om met de woorden van Soefimeester Inayat Khan te spreken: ‘Geen enkele godsdienst is beperkt. Het zijn altijd de mensen die een godsdienst beperkt maken.’ Uiteindelijk gaat het altijd weer om bewustwording. En uiteraard vertegenwoordigen de mensen op onze aarde allerlei stadia van bewustwording, van heel pril tot uiterst wijs.
Anne-Marie, bedankt voor je boek.

– Leonie Merkestein –

Wat een goed en mooi boek. Het heeft me ontroerd, blij gemaakt, prachtig al die metaforen en symbolen, zo mooi beschreven en voor mij zo duidelijk.

Het heeft veel met me gedaan. Zoals b.v. dat van de onthoofding van Johannes blz.69 ‘De mens… enz.’ trof me ook zo. Iets in me weet dat het zo is maar als ik het dan zo uitgelegd krijg bevestigt het mijn gevoel.

Mijn motto is zoekt en gij zult vinden en als dat vanuit je hart gebeurt vind je het ook. Zo heb ik dus ook je boek gevonden. Op het juiste ogenblik, ik was er klaar voor. Het heeft me geopend, ik heb meer ruimte gekregen en voel me zo blij, tranen van vreugde.

– Inge van der Sleen –

Met de Kerst heb ik je boek ‘Ecce Homo’ uitgelezen. Ik vind het een prachtig boek: de Bijbelverhalen hebben voor het eerst in mijn leven een werkelijke/spirituele betekenis voor mij gekregen. Je hebt zin gegeven aan verhalen waar ik niets mee kon. (Ik vraag me daarbij wel af waarom het in de bijbel allemaal zo onduidelijk is opgeschreven!)
Een klein maar saillant voorbeeld van de nieuwe inzichten uit je boek is voor mij de transfiguratie in het lichtlichaam, en de Boeddhistische variant daarvan (het ‘regenbooglichaam’).
Ook de vormgeving is prachtig!

Een aandachtspunt vind ik wel dat, ondanks de vertaling naar de spirituele betekenis van de Bijbelverhalen, in het boek nog vastgehouden wordt aan de (christelijke) idee dat de mens los staat van God. De mens is echter niet, en nooit, afgescheiden van zijn essentie (God). Met het doorzien van de illusie van ‘ego’ wordt onze Ware Essentie (God, Boeddhanatuur) zelfevident.

– Ben Lok –

Onze oudste zoon, verraste ons met het door u geschreven boek. Ik heb het in een adem gelezen. Ik verdiep me al langer in deze materie en veel was me al vertrouwd maar ik was verrast hoe helder en herkenbaar dit boek geschreven is. Een echte aanrader. Heel hartelijk dank daarvoor.

-Helma Rader – www.bhaktireikicentrum.nl

Inmiddels ben ik al een eindje in je boek verder en ik wil je even laten weten dat ik het zo prachtig vind. De inhoud is voor mij een verademing. Ik begrijp door deze vorm het origineel veel beter. De oppervlakkige uitvoering sloeg niet bij mij aan. Deze uitleg van jou over de diepere laag had ik al gehoord in jouw cursusdag. Maar nu ik het lees, is het overduidelijk wat de boodschappen zijn. Fijn dat dit nu op mijn pad komt.

Dank je wel dat je dit toch doorgezet hebt. Ik wilde de bijbel wel zo lezen, maar het lukte me niet. Ik zag het niet, en nu wel.

– Cynthia Versteeg –

Ik ben heerlijk aan het lezen en word met elke zin ontzettend gevoed met een gelukkig en blij hart. Dit geschenk past goed in deze fase van mijn leven, ik voel me geïnspireerd om het pad van God op te lopen en zijn zegen te blijven ontvangen.

– Audrey –

Ik ben in je boek begonnen. Ik vind het fantastisch!! Ik ben er helemaal blij van.

– Judith Verheul –

Ik vind het erg interessant en mooi geschreven. Ik heb het nog niet helemaal uit, lees er steeds stukken in. Aangezien ik niet religieus ben opgevoed en weinig Bijbelkennis heb, maar wel spiritueel/ symbolisch (filosofisch) ben aangelegd, is het boek voor mij een ware aanvulling op mijn pad. Dank!

– Wendy Wessels-

Ik heb dit weekend je eerste boek Ecce Home uitgelezen. Ik heb met opzet de tijd genomen om met tussenpozen delen te lezen en daarna alles te overdenken. Steeds voelde ik een soort verlangen en grote nieuwsgierigheid om het volgende deel te lezen.
Voor mij heeft het boek alles in een soort kader geplaatst waardoor er voor mij zoveel dingen op zijn plek vielen. Het was/is een soort gids, een bevestiging, een “alles op z’n plek vallen”boek, een thuiskomen, een bevestiging enz

Het heeft mij dus veel gebracht. Ik zal het nog vaak doorlezen en bladeren op zoek naar weer nieuwe dingen. Een prachtige uiteenzetting van de weg die we moeten afleggen als we ons met God willen verenigen.

Mooi is ook dat er bij mij thuis met vrienden en partner mooie gesprekken ontstonden over de bijbel maar ook over inzichten.

– Agnes de Vries – www.centrumdespiegel.nl

Met heel erg veel genoegen heb ik je boek gelezen. Een feest van herkenning. Ik vind het geweldig dat je de beeldtaal hebt gevonden die in de Bijbelse teksten verborgen is. Eindelijk iemand die achter de letterlijke Bijbelteksten heeft gekeken en heeft ontdekt wat God er nog meer mee bedoelde. Juist door verschillende citaten van onder andere de evangelisten te combineren, en daarmee jouw zienswijzen te staven, kom je met inzichten waar het echt om draait in ons aardse leven. Voor mij was de Bijbel lange tijd min of meer, hoewel ik al veel meer ben gaan begrijpen dan jaren geleden, niet toegankelijk. Jouw teksten en de prachtige bijpassende illustraties, maken Gods beeldtaal zichtbaar en stimuleren mij de Bijbel met andere ogen te gaan lezen.

– Hans de Heij – www.jalobo.nl

Het heeft even geduurd voordat ik aan je eerste boek, Ecce Homo ben begonnen, maar ik heb het nu uit. Wat een fantastisch boek zeg! Precies wat ik nu nodig heb. Ik ben enorm onder de indruk, je moet toch wel heel lang onderzoek hebben gedaan om dit boek te kunnen schrijven. Van harte hoop ik dat het zijn weg zal vinden naar veel mensen, want het is het antwoord voor vele zoekenden, daar ben ik van overtuigd.

Weet je wat leuk zou zijn? Een artikel over jou in de Flow of Happinez. Kun je dat niet regelen? Lijkt me geweldig.

– Corry Vrijdag –

Ik leg net je boek weg….

Weet niet zo goed waar ik moet beginnen…maar wat een belevenis…. Wauw…
Ik vond het soms wat lastig om te lezen (ik ken de bijbel redelijk; maar soms zijn de oude teksten wat lastig te doorgronden) maar dankzij jouw uitleg van een aantal zaken; openbaart zich een prachtige symboliek. En dat is nou juist hetgene wat ik altijd zo prachtig vond/vind aan de bijbel; alle symboliek.

Ik zit bij een bijbelclubje/kerkclubje (ben gereformeerd) van een aantal mensen in de leeftijd 30 plus die zoeken naar de zin/inrichting van het geloof in je huidige leven. Hier kwam ik al tot de ontdekking dat ik een ‘luie’ gelovige was…. onder het mom ‘ het is zoals het is want daar staat het’ gecombineerd met ‘lees de lessen in de parabelen en de symboliek’ geloofde ik gewoon. Maar nu krijgt het meer diepgang en krijg ik zin om de bijbel met deze nieuwe kennis weer tot me te nemen (wat een hoogdravende zin trouwens….)

Maar het past in het plaatje van de fase waarin ik nu zit; zoekend; wie ben ik, wat kan ik, wat geloof ik, wat wil ik en hoe kom ik daar….

Dus ik ga het boek over een tijdje zeker weer herlezen…. (nadat ik m heb uitgeleend aan mijn moeder en mijn dominee (want ik denk dat mijn dominee hier ook wel van houdt).

– Eva Vahrmeijer –

Al weer een tijdje geleden heb ik een stilte retraite bij je gehad en daarna je boek gekocht ‘Ecco Homo’. Het is nu al weer ruim 1,5 maand uit en ik wilde je laten weten dat ik heb genoten en het veel bij me in beweging heeft gezet. Ik heb sommige stukken al twee keer gelezen en het heeft me erg gestimuleerd en geënthousiasmeerd in het geloof en in de symboliek van dromen, metaforen en sprookjes.

– Daphne –

Nooit eerder heb ik zo’n inspirerend boek gelezen als Ecce Homo. Dank je wel voor dit prachtige boek.

– Roos –

Ik heb Ecce Homo voor mijn verjaardag gevraagd en gekregen. 1 woord fantastisch!
Nu sparen voor de rest van jouw boeken!

– Ilse –

Ik heb Ecce Homo met veel plezier het laatste half jaar drie keer gelezen en met regelmaat betrapte ik mijzelf erop hoe vaak ik eigenlijk “letterlijk lees” en de beelden en symboliek erachter mij daardoor vaak waren ontgaan. Het ontgaan van de symboliek zal zijn basis zeer waarschijnlijk vinden in mijn niet religieuze opvoeding en mijn onbekendheid met de achterliggende betekenis van symbolen. Naast je uitleg over de symboliek, het wijzen op details waar makkelijk overheen gelezen wordt maar die van groot belang zijn en het geven van de betekenis van namen van personen en plaatsen hebben voor mij veel duidelijkheid/begrip gegeven over hoe de verhalen ook en mijn inziens beter opgevat kunnen worden. Al met al een mooi boek om vaker ter hand te nemen en zeer aan te bevelen.

– André –

Van harte wil ik je vertellen dat ik -Ecce Homo- rustig aan gelezen heb. Je hebt veel informatie in dit boek verwerkt. Ecce Homo liet mij zien (nog) dieper beseffen hoe de bijbel anders gelezen kan worden. Langzaamaan integreert dit in mijn leven en dit kreeg ik afgelopen zondag duidelijker in de gaten. Ik was bij een doopdienst in de ‘gereformeerd vrijgemaakte’ kerkelijke traditie van een klein jongetje. Naar deze kerk was ik wel vaker geweest om een hoogtepunt van vrienden mee te beleven en altijd ervoer ik onrust in mijzelf. Ik kon niet rustig zitten, concentratie was nauwelijks aanwezig en ik kon al helemaal niet zingen want mijn keel zat letterlijk dicht. Nu deze zondag echter, kon ik rustig de dienst ervaren. Ik zag de vreugde van de ouders van het jongetje, de blijdschap van de familie/gemeente. En ik, ik kon dit meebeleven en ondertussen herinnerde ik mij woorden uit jouw boeken. Steeds meer begrijp ik dat ik de bijbel breder mag interpreteren dan mij traditioneel is geleerd. Ik voel me rijk om te ervaren dat wij als mensen zelf kunnen en mogen zoeken naar verdieping en onthechting en dat wij niet afhankelijk zijn van een oordeel van een god of mens. Jouw boeken ondersteunen mij in mijn ontwikkelingsproces. Nogmaals dank je wel hiervoor. Ik verheug me op het volgende boek: Johannes de Doper.

– Anna –