Je kunt hier de PDF downloaden

Of lees het artikel op de website van de Volkkrant.

De ster van Bethlehem, de herberg, de herders, zij hebben allemaal een symbolische betekenis met een boodschap voor de mens van nu.

Het verhaal van de geboorte van Christus gaat ten diepste over het ontwaken van het goddelijke in de mens, als eindresultaat van een spiritueel groeiproces. Deze diepere betekenis was eeuwenlang het goed bewaarde geheim van ingewijden als de Rozenkruisers en de Vrijmetselarij, maar ook van Joodse mystici als de Kabbalisten.

De ster van Bethlehem, de herberg, de herders, zij hebben allemaal een symbolische betekenis met een boodschap voor de mens van nu. Een bekende uitspraak van de Zwitserse psychiater Carl Jung, ook een zoeker naar God, is: wij zijn zelf de voederbak waarin de Heer wordt geboren.

In de herberg was geen plaats meer voor Jozef en Maria. Dit is een waarschuwing voor de spirituele aspirant: in een plaats van drank en vertier is geen plaats voor een goddelijk geboorte. De herberg staat symbool voor de verleidingen van de wereld. Een leven dat beheerst wordt door kortstondige pleziertjes en zintuiglijk genot. Bovendien was het er te druk, volgens het verhaal. Voor het goddelijke zijn rust en stilte nodig om geboren te kunnen worden in ons. Contemplatie en meditatie.

Lees verder